Canada is ook geen multicultureel paradijs

In NRC Handelsblad van 23 oktober schrijft Frank Kuin over de wijze lessen in diversiteitsmanagement die burgemeesters en vertegenwoordigers van politie en justitie uit Rijnmond in Toronto mochten ontvangen. Zoals het merendeel van de reportages uit Canada, is ook deze reportage weer een kritiekloze weergave van Canada als multicultureel paradijs. Hoewel Canada in vele opzichten een prettig land is om in te wonen en op diverse punten als goed voorbeeld voor Nederland kan dienen, is de multiculturele werkelijkheid ook daar zeker geen sprookje.

Zelf heb ik voor mijn afstudeeronderzoek enige maanden inToronto doorgebracht (september 2002 tot april 2003). Het is me al eerder opgevallen dat het Canada dat Frank Kuin beschrijft wat sprookjesachtiger is dan het Canada dat uit mijn onderzoek naar voren kwam. De hoogopgeleide migranten waar het stuk melding van maakt, kunnen in de praktijk vaak geen baan op niveau vinden door gebrekkige erkenning van diploma`s en werkervaring uit the buitenland en te grote macht van beroepsverenigingen. Ook de Canadese politie heeft geen onproblematisch verleden. Eind 2002 publiceerde de Toronto Star een reeks artikelen over racial profiling. Uit onderzoek bleek dat zwarte inwoners en inwoners van Indiaanse komaf (aboriginals) een significant hogere kans hebben om door de politie aangehouden en gefouilleerd te worden. `Driving while black` bleek daarmee ook in de ogen van de Canadese politie een verdachte aangelegenheid. De politie van Toronto reageerde in eerste instantie furieus maar ging later een gesprek met vertegenwoordigers van diverse etnische gemeenschappen aan. Recentelijk is de discussie over racial profiling echter weer in alle hevigheid opgelaaid. Het bericht over Canada had aan waarde gewonnen als ook dit soort kritische kanttekeningen waren gemaakt.

    • Evelyn Ersanilli Utrecht