California roll

Voor 4 rollen:300 gram Japanse rijst4 eetlepels mizkan (rijstazijn met suiker en zout)2 eetlepels sesamzaad1 avocado1 bamboe rolmatje (makisu)plastic huishoudfolie2 vellen noriwasabi, 8 krabsticks4 - 6 theelepels mayonaise uit een tubeingelegde gember, Japanse sojasaus

De California roll komt uit de koker van een Japanse sushikok die in de VS moest constateren dat Amerikanen niet houden van het eten van rauwe vis. De techniek staat bekend als ‘binnenstebuiten’ sushi (uramaki). De wikkel (nori) zit binnenin, niet aan de buitenkant.

Was de rijst in ruim koud water. Blijf het water verversen tot het helder blijft. Kook de rijst 10 minuten in een kleine pan in 4 deciliter water. Kijk tussentijds of er genoeg vocht in de pan is. Een kwartier laten rusten met het deksel op de pan.

Stort de rijst dan in een houten kom of in een schaal en spreid de korrels uit. Sprenkel er de gezoete rijstazijn over en trek met de zijkant van een schuin gehouden houten lepel voren door de rijst. Niet roeren. Koel de rijst met een waaier of het zwaaien van een kartonnetje. Afgedekt wegzetten tot gebruik, maar nooit in de koelkast. Rooster het sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan. Snijd de geschilde avocado in reepjes. Verpak de rolmat in plasticfolie. Halveer de vellen nori. Leg een half vel op de mat. Zet een kom water met een scheut azijn klaar; doop hier steeds uw vingers in.

Bedek het halve vel nori met een laag rijst van 1 centimeter dik. Goed aandrukken. Strooi er sesamzaad over. Draai het vel om. Bestrijk het midden van het vel met een beetje wasabi. Leg twee krabsticks en twee repen avocado midden op het vel en smeer daar wat mayonaise over. Pak de voorkant van de mat met beide handen vast en rol die naar achteren. Druk de rol via de mat aan en ontvouw de mat weer. Doop de punt van een mes in water en laat de druppels langs het blad omlaag lopen. Snijd de rol met de naad naar beneden doormidden, en dan elke helft nog tweemaal doormidden, met als resultaat acht gelijke rolletjes (portie voor één persoon). Herhaal het procédé met drie andere rollen. Serveren met kommetjes sojasaus, wasabi en ingelegde gember.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Linguine con cozze