Blauwogige man is dol op blauwe ogen

Rotterdam. Noorse mannen met blauwe ogen vinden vrouwen met blauwe ogen aantrekkelijker dan vrouwen met bruine ogen. Op een schaal van een tot vijf scoorden blauwogige vrouwen bij hen een halve punt hoger. Dat schrijven Noorse onderzoekers in Behavioral Ecology and Sociobiology en zij voegen er meteen een sociobiologische verklaring bij. Twee partners met blauwe ogen kunnen alleen blauwogige kinderen krijgen. Het kroost van een vrouw met bruine ogen kan bruine of blauwe ogen hebben. Een vrouw met blauwe ogen biedt dus wat meer zekerheid. Als een blauwogige man met haar een blauwogig kind krijgt is de kans dat hij echt de vader is groter dan wanneer hij met een bruinogige vrouw een bruin- of blauwogig kind krijgt. Een culturele verklaring valt desalniettemin niet uit te sluiten. Vrouwen en bruinogige mannen hadden geen voorkeur.