Betelblad

In Don speelt de Indiase superster Shahrukh Khan mar liefst twee rollen: die van de supergangster Don en die van een op hem lijkende zwerver die de gangster vervangt als die door de politie is gepakt, zodat de hele bende opgerold kan worden. Maar zo eenvoudig is het verhaal toch niet, want wie nu precies aan de goede kant staat en wanneer Khan wie speelt, dat is ongewis. Don is een remake van een beroemde Bollywoodilm uit eind jaren zeventig, met de toenmalige superster Amitabh Bachchan in de titelrol. De nieuwe film, die zich voor een groot deel afspeelt in Maleisië en ook Europa andoet, ziet er gelikter uit dan menig Hollywoodprodukt en is gericht op de markt van heel Azië. Maar het leukst blijven de Bollywood zang- en dansnummers en de van westerse verwachtingen afwijkende combinatie van onschuld en raffinement. Een van de liedjes bezingt, net als in het origineel, de geneugtes van het kauwen op betelblad uit Benares. Don duurt maar liefst drie uur.

Don. Regie: Farhan Akhtar. Met: Shahrukh Khan, Pryanka Chopar, Boman Irni. In: Pathé Arena, Amsterdam; Pathé Scheveningen; Pathé De Kuip, Rotterdam; Pathé Eindhoven.