Ambulancebroeders niet belaagd

De ambulance die begin oktober in het centrum van Vlaardingen betrokken raakte bij ongeregeldheden, is niet belaagd door tweehonderd woedende omstanders. Van massale agressie tegen de ambulancebroeders was geen sprake. Omstanders waren wel kwaad toen de ambulance wegreed zonder een gewonde jongen te helpen. De broeders hebben niet ingegrepen toen de jongen vlakbij de ambulance werd mishandeld. Ze werden niet bedreigd, maar de situatie was bedreigend.

Dit zijn uitkomsten van een onderzoek door de Vlaardingse burgemeester Tjerk Bruinsma. Hij maakte de resultaten gisteren bekend.

De conclusies van het onderzoek staan haaks op eerdere berichten over de massale vechtpartij in Vlaardingen, in de vroege ochtend van zondag 1 oktober. In diverse media, ondermeer in deze krant, werd gemeld dat dronken jongeren de ambulance hadden aangevallen. Ze zouden de broeders hebben belet om het slachtoffer te helpen. Het incident werd opgenomen in het lijstje ‘agressie tegen hulpverleners’, en leidde tot politieke en maatschappelijke verontwaardiging. Minister Remkes presenteerde vorige week een actieplan om agressie tegen mensen met een publieke taak tegen te gaan. De strafeis bij dergelijk geweld wordt verdubbeld.

Volgens burgemeester Bruinsma is bij een ruzie tussen twee groepen jongens iemand gewond geraakt, die schijnbaar bewusteloos op het wegdek bleef liggen. Broeders van een toevallig passerende ambulance wilden hulp verlenen, maar reden weg toen er opnieuw een vechtpartij uitbrak. Toen zij een kwartier later terugkwamen, keerde de agressie zich tegen de inmiddels gearriveerde politie. Omdat er dichtbij de ambulance werd gevochten, vluchtten de broeders te voet naar een veilige plek. Pas toen ze voor de derde keer kwamen, konden ze het slachtoffer afvoeren.

De Vlaardingse politie kreeg assistentie van eenheden uit de regio. De politie heeft hard opgetreden, constateert Bruinsma. Een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de ongeregeldheden loopt nog.