Ambulance niet belaagd

De verontwaardiging was groot, na ongeregeldheden in het centrum van Vlaardingen in de nacht van zaterdag 30 september. Wéér waren ambulancemedewerkers belaagd door dronken omstanders. Het zoveelste geval van agressie tegen hulpverleners, concludeerden politici, vakbonden en journalisten. De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Jusititie) werden op 3 oktober door het CDA naar de Kamer geroepen. Het incident „heeft eenieder die er kennis van heeft genomen geschokt”, aldus Hirsch Ballin in de Kamer.

De ambulancebroeders zijn niet belaagd, blijkt nu uit een onderzoek van de Vlaardingse burgemeester Tjerk Bruinsma.

Aanleiding voor de massale vechtpartij, waarbij circa 250 mensen betrokken waren, was een ruzie tussen twee groepen jongens. Daarbij werd een jongen zodanig mishandeld dat hij schijnbaar bewusteloos op straat bleef liggen. Twee toevallig passerende ambulancemedewerkers zagen geen kans om het slachtoffer te helpen, omdat er een nieuwe vechtpartij uitbrak en ze de situatie te bedreigend vonden. Ze werden zelf niet bedreigd. Omstanders waren wel kwaad toen de ambulance wegreed zonder de jongen te helpen.

Toen de broeders een kwartier later terugkwamen, keerde de agressie zich tegen de inmiddels gearriveerde politie. Omdat er dichtbij de ambulance werd gevochten, vluchtten de broeders te voet naar een veilige plek. Pas toen ze (na nog een kwartier) voor de derde keer kwamen, konden ze het slachtoffer meenemen.

Burgemeester Bruinsma concludeert dat er „veel geweld is gebruikt, vooral tegen en ook door de politie”. Daarbij raakten zes agenten en vijf burgers gewond. Er is gegooid met glazen, flessen, verkeersborden en fietsen. De politie maakte gebruik van wapenstokken, honden en pepperspray. Het optreden van agenten in burger heeft de situatie verergerd, net als de arrestatie van een vriend van het slachtoffer.

Op basis van informatie van de politie berichtte het persbureau ANP als eerste over het incident, met als strekking dat de broeders in het nauw waren gedreven. In een persbericht meldde de politie Rotterdam-Rijnmond op zondagmiddag ten onrechte dat de ambulance was vernield. In de berichtgeving is de nadruk daardoor komen te liggen op geweld tegen de ambulance, stelt Bruinsma.

De politie Rotterdam-Rijnmond wil pas reageren op het onderzoek na een gesprek tussen Bruinsma en de korpsleiding dat binnenkort plaatsvindt. Volgens een woordvoerder van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) hebben de broeders conform het landelijk protocol gehandeld. „Of ze zelf werden bedreigd of dat er sprake was van een dreigende situatie is een nuanceverschil. In beide gevallen kon het slachtoffer niet worden geholpen, en daar gaat het ons om.”

Minister Remkes presenteerde vorige week een actieplan om agressie tegen mensen met een publieke taak tegen te gaan.