Alec Baldwin trekt stem terug uit docu

LOS ANGELES, 1 NOV. Acteur Alec Baldwin wil niet langer het commentaar inspreken voor de documentaire Running With Arnold, over de gouverneur van Californië, ex-acteur Arnold Schwarzenegger. Baldwin schrijft in een verklaring op de website The Huffington Post dat hij op basis van het script akkoord was gegaan met het inspreken van commentaar, maar dat hij na het zien van de film tijdens de geluidsopnamen, op zijn toestemming terugkomt. Hij was, schrijft hij ”enigszins verontrust door de beelden die ik zag”. In de film heeft regisseur Dan Cox archiefbeelden gebruikt van nazi-partijbijeenkomsten uit Hitler-Duitsland en van de voormalige Oostenrijkse president Kurt Waldheim in Wehrmachtuniform. Schwarzenegger is Oostenrijker van geboorte. Ook administratieve bewijzen van het nazi-partijlidmaatschap van Schwarzeneggers vader worden in de documentaire getoond. Baldwin zegt in zijn verklaring dat hij geen aanhanger is van Schwarzenegger, dat hij hem ongeschikt vindt als gouverneur, maar dat hij vindt dat hij een ”eerlijke kans verdient” in de komende gouverneurscampagne waarmee Schwarzenegger een tweede termijn probeert te krijgen. Baldwin heeft zijn advocaat ingeschakeld om zijn stem van de geluidsband te laten halen. De producent van de film, Mike Gambrawy, zei tegen het persbureau AP dat hij pas hoorde dat Baldwin zijn medewerking opzegde, toen de opnames al enkele dagen waren afgerond. Hij is het tot op zekere hoogte met Baldwin eens en heeft naar eigen zeggen al enkele archiefbeelden uit de documentaire verwijderd. De première van de film is opgeschort.