Akron/Family

Het New-Yorkse kwartet Akron/ Family staat te boek als ‘freakfolk’, maar zelfs dat kleurrijke jasje is te krap voor wat op Meek Warrior is te horen. Zo biedt opener Blessing Force in negen minuten meer dan vele andere albums. Van dreinende gitaarriffs tot een heftig in freejazz-sferen duikende sax, van jubelende samenzang tot bezwerend getrommel, van vaag doch energiek gefreak tot een aanstekelijk dansritme. Achter elkaar of tegelijkertijd.

De zachte, akoestische kant van de groep komt daarna pas aan bod, hoewel The Meek Warrior na zo’n lieflijk begin uitloopt op een indrukwekkende oefening in ijle, per trombone en harmonium voortgebrachte drones. In The Rider (Dolphin Song) is het dan weer ongegeneerd inhaken geblazen, al doemen er opnieuw ruige blazers en wilde chaos op. De folk komt van de scheppende gemeenschapszin, geholpen door leden van het Canadese gezelschap Do Make Say Think en freejazz-drummer Hamid Drake. Met zo’n ideeënrijkdom blijft men na 35 minuten naar adem happend achter.

Jacob Haagsma

Akron/Family: Meek Warrior (Young God, distr. Konkurrent)