AH zwicht voor mailtjes

Albert Heijn staakt de verkoop van vlees van dieren die onverdoofd zijn geslacht.

De voorzitter van de Halal- controle is teleurgesteld, de Partij voor de Dieren is blij.

Rituele slachting van een schaap voor het islamitische offerfeest. Foto Hollandse Hoogte Nederland, Wedde, 22 februari 2002 offerfeest moslims . Bij slachterij Moes in Wedde staat een man klaar om bij uitzondering (normaal doet slachter Celal Karlik het) uitgekozen schaap ritueel de nek door te snijden. Ritueel slachten. Foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

„Moslims zien zich weer in een verdomhoekje geplaatst”, zegt Wahidali Ramdjan, moslim en voorzitter van Halal International Controle. Zijn bedrijf controleert voor Albert Heijn de slacht van vlees volgens islamitische regels, het zogeheten ‘halalvlees’.

Ramdjan is teleurgesteld in Albert Heijn. Half oktober begon AH in 48 supermarkten met de verkoop van halalvlees en daarmee stak het bedrijf „de nek uit”, zegt Ramdjan. Deze week maakte de supermarkt echter aanpassingen bekend wegens de vele protesten tegen de manier waarop ritueel slachten plaats heeft. Voortaan verkoopt AH geen vlees van onverdoofd geslacht vee meer.

„Er is vraag naar bij onze klanten”, zei een woordvoerder van Albert Heijn vorige week over het besluit voortaan halalvlees te verkopen. „Het behoort tot de alledaagse boodschappen van onze klanten en wij willen dat onze klanten al hun dagelijkse boodschappen bij Albert Heijn kunnen doen.” Nederland kent zo’n anderhalf miljoen moslims en Albert Heijn wil deze bevolkingsgroep graag aan zich binden.

Een belangrijk kenmerk van ritueel slachten is dat het dier bij bewustzijn is als de keel wordt opengesneden en leegbloedt. Ook al gaat dit tegen de algemene strekking van de Nederlandse wet in, de wetgever maakt een uitzondering als het gaat om ritueel slachten volgens de „Israëlitische en islamitische ritus”, ofwel voor ritueel slachten. „Wij maken dus slechts gebruik van de mogelijkheden die de Nederlandse wet biedt”, zegt Ramdjan.

Vorige week kwam het tv-programma Tros Radar echter met het bericht dat vlees van ritueel geslacht vee soms tussen het gewone vlees terecht kan komen, als er iets misgaat aan de lopende band. De Partij voor de Dieren kondigde in hetzelfde programma een protestactie tegen Albert Heijn aan en claimt dat er via haar website zo’n 30.000 protestmails aan de supermarkt zijn verstuurd.

Albert Heijn ontkende de beweringen in het tv-programma en zei vorige week niet van plan te zijn om te stoppen met de verkoop van halalvlees. Wél zei het bedrijf in een verklaring dat het „er voorstander van [is] om voor het hele halal-assortiment te zoeken naar een methode van verdoving en slacht, die recht doet aan de eisen van ritueel slachten en tegelijkertijd dierenleed voorkomt.” Ofwel ritueel slachten mét verdoving. Afgelopen vrijdag ging de kogel door de kerk, vertelt Ramdjan, en bereikte men overeenstemming om alle dieren voortaan verdoofd te slachten.

Albert Heijn heeft zo zijn zin: de keten blijft halalvlees in de schappen verkopen. Ook de Partij voor de Dieren heeft haar zin: er komt een einde aan onverdoofd ritueel slachten voor Albert Heijn. AH heeft zijn besluit genomen „onder druk van de door de Partij voor de Dieren georganiseerde publieksactie”. De partij „ziet daarin een overwinning voor alle dierenbeschermers van Nederland”.

Overigens komt daarmee géén einde aan al het onverdoofde, rituele slachten in Nederland, want voor de vele islamitische slagers in Amsterdam heeft bijvoorbeeld het Abattoir Amsterdam een vergunning om dit jaar 150.000 runderen en schapen ritueel te slachten.

„Er is onbeperkt halal-slachten in Nederland”, zegt Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren daarover. „Maar de regels voor halalvlees zijn nooit bedoeld voor een booming business. Wij ageren tegen het feit dat Albert Heijn überhaupt meegaat in die trend en dat daarmee wordt getornd aan dierenbeschermingsregels. Je kunt alles wel willen verkopen.”

Daartegenover staat Wahidali Ramdjan, zelf een gediplomeerd slager, die vooral hypocrisie ziet. „Als Albert Heijn had gezegd: alles is volgens de voorschriften en wij gaan door, dan hadden ze getoond ballen te hebben. Nu moeten ze weer toegeven. Aan wie? Aan terroristen?”, zegt Ramdjan teleurgesteld. „Ik zou die 30.000 e-mails hebben laten liggen en hebben gekozen voor anderhalf miljoen moslims.” De moslimgemeenschap als geheel „houdt zich stil” over de laatste perikelen, want „men is allang blij” dat AH halalvlees verkoopt, „maar onderling is er veel discussie.”