7 reden om thuis te blijven

Kleurrijke lucifersdoosjes

1 Romantische film

Tristan & Isolde

Adviesprijs voor de 2 disc steelbook editie is 24,95 euro

De film Tristan & Isolde wordt aangekondigd als een romantische film, maar zeker het eerste halfuur is – met bloedige veldslagen tussen de Ieren en diverse Engelse stammen – de liefde ver te zoeken. Tijdens een van deze vele vechtpartijen raakt Tristan (James Franco), een trouwe ridder in dienst van de Engelse heer Marke, gewond. Zijn metgezellen denken dat hij dood is en sturen zijn lichaam met een bootje de zee op. Tristan spoelt aan in Ierland waar Isolde (Sophia Myles), de dochter van de vijandige Ierse koning Donnchadh, hem vindt. Wanneer ze verliefd worden en de Ierse koning op een toernooi zijn dochter als hoofdprijs aanbiedt als politieke list, begint de ellende pas goed. De verfilming van deze Keltische legende is bij producer Ridley Scott en regisseur Kevin Reynolds in goede handen. Camerawerk, decors en landschappen zijn zeer de moeite waard. Dat de hartstocht niet echt van het scherm spat is daarom minder erg. De 2 disc steelbook editie biedt buiten een metalen verpakking ook een aantal leuke extra’s zoals interviews met de cast en een behind the scenes. (GJW)

2 documentaire

Import: Checkmate

Ned. 2, 23.50-01.00u.

Toen in 1989 de communistische regimes van het Warschaupact begonnen in te storten leek Roemenië lange tijd buiten schot te blijven. Tot in december 1989 een massale volksopstand een einde maakte aan het regime van dictator Nicolea Ceausescu. In de documentaire Checkmate blijkt deze opstand helemaal niet zo spontaan, maar een strategisch en politiek schaakspel van Berlijn, Washington, Parijs en Moskou.

3 nieuws

Editie NL

RTL 4, 18.15-18.35u.

Luchtig nieuwsprogramma met binnenlands nieuws en achtergronden. Het wordt uitgezonden na het journaal van zes uur en probeert nieuws uit te diepen, maar ook vaak onderwerpen te brengen die het gewone nieuws niet haalden, maar wel leuk zijn om te weten. Vast presentatieduo Jeroen Latijnhouwers en Elsemieke Havenga maakt het programma met zichtbaar plezier en is goed op elkaar ingespeeld.

4 Muziek

Club3voor12

3FM, 22.06-01.02u.

Rock-, praat- en dansclub, live vanuit studio Desmet in Amsterdam. Programma voor de muzikale veelvraat; verwacht geen mainstream popmuziek. Regelmatig krijgen nog onbekende Nederlanse bandjes een kans om hun beste nummers live ten gehore te brengen. Vanavond mag Ghost Trucker zijn kunnen tonen. Het is het nieuwe bandje van Roald van Oosten, die eerder met Caesar succes oogstte. Presentatie: Eric Corton.

5 film

Dr. No

Veronica, 22.50-00.55u.

November is Bondmaand bij Veronica en traditioneel wordt zo’n serie afgetrapt met de eerste Bondfilm Dr. No, alweer uit 1962. De film zette met zijn combinatie spionage, actie en vrouwen de toon voor de succesvolle filmserie. Bond wordt in Dr. No naar Jamaica gestuurd om de moord op een geheim agent en zijn secretaresse te onderzoeken. Zoals in elke Bondfilm blijkt er vervolgens een groot complot achter te zitten. Ditmaal probeert nucleaire wetenschapper Dr. No het ruimteprogramma van de Verenigde Staten te verstoren. Natuurlijk ontbreekt de Bondgirl niet, Honey Ryder, gespeeld door Ursula Andress en duiken ook de martini’s – shaken not stirred – op. Alleen ‘Q’ is nog afwezig. Bij zijn verschijnen was de film sensationeel en gewaagd, inmiddels doet hij een beetje gedateerd aan. Het vormde Sean Connery’s grote doorbraak. Sekssymbool Andress groeide uit tot dé Bondgirl. (TW)

6 Ding

Gezellige luciferdoosjes

www.rice.dk, te koop bij Studio Bazar in Amsterdam, Laren, Almere-Haven

In Scandinavië bestaat een obsessie met lucifers. Het begon allemaal met het sprookje van de Deen Hans Christian Andersen, Het meisje met de zwavelstokjes. Toen kwamen de Zweden met het mooiste lucifersdoosje dat ooit gemaakt werd: de zwaluw van Säkerhets tändstickor. En nu wil het Deense bedrijf Rice ons die doen vergeten met hun eigen lucifersdoosjes, beplakt met sfeervol behang. Producten van Rice stralen een Scandinavische frisheid uit, zoals we die ook kennen uit de Ikea-gids. Volgens de website van Rice draaien al hun ontwerpen voor kussens, dekens, kerstballen of servies om de fun. In Thailand werken zeventig mensen aan de kleurrijke producten, die overal in Europa verkocht worden. De lucifersdoosjes zijn nuttig, maar ook decoratief op de eettafel, de wc of keuken. Is de zwaluw dan echt gevlogen? (LvB)

7 eten

Christmas Pudding

www.bbc.co.uk/food

Wat doen we met oma en wie maakt wat? Twee vragen die binnenkort weer in vele huishoudens gesteld zullen worden. Want vlak na de Sint is het alweer tijd voor Kerstmis. En daar hoort het copieuze diner bij. Wie vast één kopzorg minder wil hebben doet er verstandig aan nu vast het toetje voor het kerstdiner te maken. Nu? Ja nu! Want de Traditionele Engelse Christmas Pudding wordt ruim van tevoren gemaakt, zodat hij op een donkere koele plaats heerlijk kan rijpen. Dit vijf uur lang gestoomde dessert, boordevol gedroogde zuidvruchten, kruiden, sukade en sterke drank wordt aan tafel geflambeerd en vormt zo een knallende afsluiting van het kerstdiner. Ter verhoging van de feestvreugde nog een takje hulst erop en schransen maar. Kan het na zo'n voorbereiding nog misgaan? Alleen als na het hoofdgerecht de weken geleden zorgvuldig opgeborgen pudding onvindbaar blijkt te zijn. (NR)

Met bijdragen van Laura van Baars, Nicole Robbers, Ton Wallast en Gert-Jan Wondergem