Imam predikte over afrekening Van Gogh

Imam Fawaz van de as-Soennah-moskee in Den Haag hield twee maanden voor de moord op Theo van Gogh een opruiende preek, gericht tegen de filmmaker en de toenmalige VVD-politica Ayaan Hirsi Ali. Mohammed B., de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Van Gogh, woonde die preek bij.

Dit heeft Soumaya S. gisteren verklaard tijdens een zitting in het terreurproces waarbij ze samen met onder andere Samir A. en haar islamitische man Noureddine El F. terechtstaat wegens onder meer deelname aan een terroristische organisatie.

Soumaya S. citeerde, naar eigen zeggen, letterlijke citaten uit de preek van Fawaz. ‘O God, reken af met Ayaan Hirsi Ali. O God, reken af met Theo van Gogh. O God, stuur enge ziektes op hen af zodat ze liever de dood wensen.’ Volgens Soumaya bestaat een tape van de preek. Van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord.

Een woordvoerder van de moskee bevestigt dat elke preek van de imam wordt opgenomen. Hij weigerde commentaar tot hij de advocaat van de moskee had geraadpleegd.

Het is de vraag in hoeverre de preek van Fawaz de moordplannen van Mohammed B. beïnvloed heeft. B. zette begin augustus, ruim voor de uitzending van de film Submission van Hirsi Ali en Van Gogh bij het VPRO-programma Zomergasten, ‘open brieven’ op internet. Daarin wees hij de Amsterdamse wethouder Aboutaleb en Hirsi Ali al als legitieme slachtoffers aan.

Volgens Soumaya S. heeft Fawaz ook haar islamitisch huwelijk met EL F. gesloten. El F. was op dat moment voorvluchtig. Hij werd na de moord op Van Gogh gezocht door de politie wegens betrokkenheid bij de Hofstadgroep, waartoe ook Mohammed B. behoorde.

Soumaya S. volgde jarenlang lessen bij de vrouw van Fawaz in de as-Soennah-moskee. Ook gaf ze er zelf lezingen. In juni 2005 werd zij samen met haar man El F. aangehouden in Amsterdam-West, terwijl zij een machinepistool bij zich hadden. Soumaya S. werd daarvoor tot negen maanden cel veroordeeld. El F. kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.

Tegen de politie zei Fawaz dat hij Soumaya nog had gezegd dat zij een „levensgevaarlijk” pad aan het bewandelen was. Dat ontkende ze gisteren. „Hij heeft me alleen gewaarschuwd voor de geheime dienst.”