H. sapiens-fossiel is 35.000 jaar oud

Rotterdam, 31 okt. Menselijke botten die in 1952 in de Prestera Muierii-grot in Roemenië zijn gevonden blijken 35.000 jaar oud te zijn. Ze waren nooit goed gedateerd. Het betreft een schedel, een schouderblad, een scheenbeen en slaapbeentje. Ze zijn evident afkomstig van de moderne mensensoort Homo sapiens, maar het prominente puntige achterhoofd wijst ook sterk op Neanderthal-invloeden. De onderzoekers tonen zich in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online) daarvan zeer zeker. De theorie dat de Neanderthalers zonder bijmenging zijn verdrongen door moderne mensen `is niet langer houdbaar`, schrijven ze. Maar de ervaring leert dat er voor bijna iedere anatomische schedelmeting wel een iets andere meting mogelijk is. Het debat duurt voort.