Eerste herfststorm

In een lange baan over de Noordzee komt met hoge snelheid koude lucht op Nederland aan. De wind is vanavond eerst nog noordwestelijk en vrij krachtig tot hard. Op de noordkust wakkert de wind al aan tot stormachtig, windkracht 8. De meeste wind komt vannacht en morgenochtend vroeg.

Op de Noordzee steekt een zware storm op en ook de noordkant van de Wadden kan net even windkracht 10 meekrijgen. De rest van het noordelijke kustgebied en de Waddenzee krijgen waarschijnlijk een noorder- tot noordwesterstorm, windkracht 9. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied moet men rekening houden met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

In de zuidelijke helft van het land is het uit de wind nog aardig weer. Er zijn zonnige perioden, het blijft vrijwel overal droog en het wordt 12 graden. Alleen in de loop van de middag is er kans op meer bewolking en een bui. In het noorden van het land is het onbestendiger. De hele dag vallen buien en de bewolking heeft de overhand. De koude noordenwind in combinatie met lage maximumtemperaturen van 9 of 10 graden maken het een gure dag.

Vanaf donderdag schuift een hogedrukgebied van Schotland naar Nederland. Het weer wordt de komende dagen iets bestendiger en minder onstuimig. Dat heeft gevolgen voor de minimumtemperaturen, die landinwaarts flink dalen. Op 10 centimeter hoogte is er kans op lichte vorst.