Politie op zoek naar belagers plakkers

De politie Haaglanden is op zoek naar zes tot acht personen die vrijdagavond in Den Haag twee posterplakkers van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders mishandelden. Vandaag bekijkt de politie beelden van de bewakingscamera’s van het Vredespaleis. Het incident vond plaats op het Carnegieplein, voor het Vredespaleis.

De groep van zes tot acht personen zou de twee medewerkers van Wilders hebben achtervolgd op scooters en hebben geslagen, geschopt en bespuugd. Op basis van de verhoren van de slachtoffers heeft de politie in het opsporingsbericht geen omschrijving van uiterlijkheden opgenomen. De politie hoopt na het zien van de videobeelden daar wel iets over te kunnen zeggen.

Het Kamerlid Geert Wilders zegt dat het om Marokkanen gaat. „Ik ga daar niet ingewikkeld over doen met allerlei politiek correcte termen. Afgaand op de verklaringen van de slachtoffers over het taalgebruik en uiterlijk kan ik niet anders concluderen. En ik heb geen reden om aan mijn medewerkers te twijfelen.”

De twee posterplakkers zitten thuis. Eén heeft een dikke knie en de andere is in zijn maag getrapt. Ze zijn „vooral ernstig geschrokken,” zegt Wilders. „Het zal je maar gebeuren dat je de hele dag gewerkt hebt en dan ’s avonds klappen krijgt als je je inzet voor een politieke partij. Het siert ze dat ze vastberaden zijn om door te gaan.”

Het posterplakken gaat gewoon door, laat Wilders weten. „Maar we gaan intern wel kijken of we maatregelen moeten nemen. Het maakt helaas natuurlijk wel uit of je posters plakt op het Drentse platteland of in de Haagse Schilderswijk.” Om in sommige gebieden te gaan plakken met een grotere groep „is misschien een idee.”

Geert Wilders is blij dat burgemeester Deetman van Den Haag de zaak serieus aanpakt. Deetman noemde het voorval „onaanvaardbaar”. „Er moet alles op alles worden gezet om de daders te pakken te krijgen, zodat ongestoord verkiezingscampagne gevoerd kan worden”, liet een woordvoerder van Deetman weten.

De politie zoekt naar getuigen. „Het kan haast niet dat niemand iets gezien heeft”, zegt een woordvoerder.