Politici even de baas van Telegraaf

Lijsttrekkers Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en Mark Rutte hadden gisteren ieder twee eigen pagina’s in de zondageditie van De Telegraaf. Ze mochten even hoofdredacteur zijn en hun pagina’s vullen met ‘eigen’ nieuws, reportages en interviews.

De drie kregen hulp van hun campagnestrategen en Telegraaf-journalisten. Die hadden bij aankomst van de lijsttrekkers op de redactie al wat op papier gezet. Bos vond zijn pagina eerst wat „te rood”, Balkenende was tevreden met de „positieve boodschap” en Rutte was blij met „mooi eigen nieuws”.

Zaterdagmiddag zaten de ‘hoofdredacteuren’ hun redactievergadering voor om de puntjes op de i te zetten. „We moeten uitstralen dat we goed in ons vel zitten”, zei oud-Kamerlid (CDA) en mediakenner Hans Hillen. Hij gaf tijdens de redactievergadering de kern van de CDA-campagne prijs. „Wij moeten Jan Peter neerzetten als de profeet van het optimisme.” CDA-campagneleider Jack de Vries knikte instemmend. Hij sprak een veto uit over de kop ‘Nederland, kom op!’. „Het moet positiever.” Uiteindelijk opende het CDA met ‘Trots op Nederland’.

De PvdA had zich het beste voorbereid, ze had Intomart GfK een onderzoek laten verrichten naar het sociaal beleid van de kabinetten Balkenende. Ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt, zo blijkt uit het onderzoek, dat Nederland de afgelopen vier jaar minder sociaal is geworden. Euforisch was Bos over de kop boven het openingsverhaal: ‘Nederland moet socialer’.

Mark Rutte leidde zijn redactievergadering met cabareteske kwinkslagen. „Pieter parkeert toch nooit, hij rijdt toch alleen maar”, grapte hij over een commentaar van Tweede-Kamerlid Pieter Hofstra op nieuws dat er in Leiden en Amsterdam Oud-Zuid plannen zijn om de parkeertarieven te koppelen aan de hoogte van het inkomen van de automobilisten. ‘Parkeerbeleid linkse colleges is a-sociaal’ kopt het bericht. „Dat is een voorbode van Nederland onder Bos”, aldus Rutte.

De VVD-lijsttrekker opende ‘zijn’ pagina met eigen nieuws –‘Taalklas na basisschool’ – van het onderwijsdebat van de partij. In Leiden hield de VVD onder leiding van Rita Verdonk een onderwijsdag. De VVD wil voor kinderen die na de basisschool nog een taalachterstand hebben een extra startklas invoeren, vóór de middelbare school.

Bekijk de krantenpagina’s: www.telegraaf.nl of 53891 naar 7585.