Daling van aantal seksbedrijven

Het aantal seksbedrijven in Nederland is sinds de legalisering van de prostitutiebranche, vijf jaar geleden, gedaald. In 2000 waren er naar schatting achthonderd actief, nu zijn dat er minder dan zeshonderd. Ook het aantal bordeelbezoekers is de afgelopen vijf jaar sterk teruggelopen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, uitgevoerd door veldmedewerkers van belangenorganisatie De Rode Draad. Met name het traditionele (raam-)bordeel en de clubs zijn op hun retour. De raamprostitutie telde in 1999 nog bijna 3.000 ramen. In 2005 was dat aantal teruggelopen naar 1.652. De massagesalon, sekssauna, erotische zonnebank en erotische kapsalon zijn juist in opmars. Door parenclubs worden steeds vaker seksevenementen georganiseerd waarvoor prostituees worden ingehuurd.

Legalisering van de seksbranche heeft niet geleid tot betere arbeidsomstandigheden voor de prostituees, zoals formele arbeidscontracten of de mogelijkheid van zelfstandig ondernemerschap, zo staat in het rapport, waarvoor zo’n 350 seksinrichtingen zijn bezocht. Als al sprake is van een dienstverband, dan gaat het doorgaans om oproepcontracten, waarbij vrouwen de hele dag aanwezig moeten zijn, maar pas betaald worden als er een klant komt. Van controle door de arbeidsinspectie is veelal geen sprake en het arbeidsrecht wordt „met voeten getreden”.

Het rapport noemt de terugloop van klanten in reguliere bordelen „begrijpelijk”. De sfeer en het interieur in die bedrijven zijn vaak deprimerend, de vrouwen zitten in een mengeling van verveling en wanhoop op klanten te wachten. „Het klassieke bordeel lijkt jonge prostitutiebezoekers niet meer aan te spreken.” Ook de erotisering van het uitgaansleven wordt genoemd als mogelijke oorzaak van de teruglopende klandizie in bordelen en clubs. Uitzonderlijke seksuele handelingen waarvoor in het verleden bordelen werden bezocht, zijn inmiddels gemeengoed in de slaapkamer: „Sadomasochistische praktijken zijn uit de bordelen vertrokken naar de Vinex-slaapkamers en de kinky party’s.”

Volgens de onderzoekers is het niet waarschijnlijk dat de escortbranche een deel van de markt heeft overgenomen. Die branche is niet goedkoper dan prostitutie elders en heeft bovendien een slechte reputatie omdat klanten nogal eens beroofd worden of een vrouw thuis krijgen die in niets lijkt op de foto’s waarmee de dames op internet worden aangeprezen.

Prostitutie:pagina 3

    • Jos Verlaan