Bangladesh: president premier

Dhaka, 30 okt. De Bengaalse president Iajuddin Ahmed is gisteren beëdigd als leider van een interim-regering die Bangladesh naar de verkiezingen van januari moet leiden. De benoeming volgt op twee dagen van demonstraties over de kandidaat die de regering van premier Begum Khaleda Zia had voorgedragen, opperrechter K.M. Hasan. Bij de protesten in de hoofdstad Dhaka en in andere steden vielen zeker achttien doden en honderden gewonden. De Awami League, een alliantie van veertien oppositiepartijen onder leiding van Sheikh Hasina, stemt nog niet in met de benoeming van de partijloze Iajuddin, omdat hij, evenals Hasan, te dicht bij de Bengaalse Nationalistische Partij van Zia zou staan. Volgens het Bengaalse politieke systeem draagt de zittende regering negentig dagen voor de verkiezingen de macht over aan een interim-regering.