Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Een varende woning

Van buiten lijkt het een veerpont met een huisje erop. Maar van binnen spat de luxe je tegemoet. Het homeship biedt comfort op het water en eigenaren tevens een beleggingsalternatief. Te koop en te huur: een varend privé-eiland.

Het homeship met designkeuken, centrale verwarming, zithoeken, een houtkacheltje en roestvrijstalen trapleuningen. Het benauwde kajuitje voor de zeiler is vervangen door een omgeving van luxe en comfort die je normaal gesproken op het water niet aantreft. Foto Sake Elzinga Nederland - Sneek (Friesland ) - 17-10-2006 Homeship op het Sneekermeer. Varenende luxe huizen. Foto: Sake Elzinga
Het homeship met designkeuken, centrale verwarming, zithoeken, een houtkacheltje en roestvrijstalen trapleuningen. Het benauwde kajuitje voor de zeiler is vervangen door een omgeving van luxe en comfort die je normaal gesproken op het water niet aantreft. Foto Sake Elzinga Nederland - Sneek (Friesland ) - 17-10-2006 Homeship op het Sneekermeer. Varenende luxe huizen. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Bij het paviljoen aan het Sneekermeer is het ‘homeship’, een varend vakantiehuis, inmiddels een bekende verschijning. Wie er mee over meren en kanalen vaart, trekt veel bekijks. Een varend huis? Lachende gezichten, soms meewarige blikken.

Van buiten lijkt het een eenvoudig huisje, geeft de Friese ondernemer Gerben Zwerver, die het concept vermarkt, toe. „Maar wie een keer aan boord is geweest, is al snel onder de indruk van de ruimte en de luxe. Vooral vrouwen”. Zwerver bracht het homeship begin vorig jaar met drie noordelijke collega-ondernemers op de markt. De Friese botenverhuurder zag veel in een recreatief object dat de mobiliteit van een schip paart aan het comfort van een vakantiewoning. Bij zowel particulieren als recreatieondernemers is er interesse in het homeship. Ook als beleggingsobject.

Het varende vakantiehuis werd vijf jaar geleden bedacht door architect Kees Westerbeek uit Loenen aan de Vecht. Zwerver en zijn medeondernemers namen het concept begin vorig jaar over en restylden het ‘boothuisje’.

Het interieur van het homeship oogt ruim. De stahoogte op de benedenverdieping is 2.13 meter. Er zijn felgroene banken, een designkeuken inclusief afzuigkap, ingebouwde combi-oven/magnetron, een afwasmachine, koelkast en voorraadkasten. De Damixakranen zijn van roestvrij staal. En openslaande deuren. Op de tweede verdieping zijn acht dakramen. In beide zithoeken hangen Artemide lampjes. De aanblik van de opvallend ruime douche en toilet wekt bij bezoekers nogal eens verbazing. Een trap met roestvrijstalen leuning leidt naar de tweede verdieping, waar slaapruimte is voor zes personen.

Je denkt in een ruime kampeerauto te zitten, maar het stuurwiel op het dek bevestigt dat dit huisje toch echt kan varen. Wat heet, met een snelheid van 12,6 kilometer per uur vaart het als een motorjacht, weet Zwerver. „Er zit een 80 PK hydraulische motor in, koelers en dieseltanks en een complete elektrische installatie”. De boot verplaatst 23.000 kilo water, heeft een diepgang van een meter. Bijzonder is dat het homeship is uitgerust met een hyprop, een trekschroef die 180 graden kan draaien, waardoor het schip in alle richtingen gemanoeuvreerd kan worden. „Zo kun je op de millimeter nauwkeurig afmeren’’, vertelt hij. „Dit vaart als een motorjacht’’.

Het homeship is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen, vijftigplussers en rustzoekers die dol zijn op water, maar geen grote vaarafstanden willen afleggen, licht Zwerver toe. Wie er toch op uit wil, kan met een sloep een tochtje maken en zijn homeship als thuisbasis zien.

Inmiddels zijn er vijf homeships verkocht aan ondernemers, die de boot aan vaarrecreanten willen verhuren. Deze winter worden er nog eens tien gemaakt. Zes particulieren hebben een optie genomen op het homeship.

De ondernemer weet dat klanten niet over een nacht ijs gaan. „Gemiddeld denken mensen twee tot drie jaar na, voordat ze een boot aanschaffen’’. De prijzen variëren van 160.000 euro inclusief BTW (standaard) tot 230.000 euro met alle opties, zoals een aggregaat.

Senioren kopen een dergelijk schip, omdat de vrouw het vaak heeft gehad met de zeilsport van manlief, vertelt Zwerver. „Ze willen dat geschommel en gewiebel niet meer, maar comfort”. Gezinnen tonen interesse, omdat kinderen aan boord kunnen computeren en makkelijk buiten kunnen spelen.

Fysiotherapeut Steven Bannink (50) uit Oosterbeek huurde drie dagen een homeship met zijn vrouw en tweeling (11) en overweegt er een aan te schaffen. Drie dagen varen op een varend huisje op de Giethoornse meren beviel hen erg goed.

„Het is weer iets anders dan een chalet, huisje of stacaravan”, zegt Bannink. „We leken wel de Ark van Noach met onze twee honden in dat huisje op een vlot. Mensen lachten en staken hun duim op”. Bannink is vol lof over de ruimte en het comfort aan boord. „Heel anders dan wanneer je in een klein kajuitje wordt geduwd. Hier heb je veel bewegingsvrijheid met twee zithoeken. Er is centrale verwarming en een houtkacheltje. Het is toch bijzonder, een vuurtje stoken in je eigen boot”.

Ook over de stabiele waterligging en wendbaarheid van het varende huis is hij te spreken. „De boot is enorm wendbaar en je kunt er gemakkelijk mee aanleggen. Bovendien ligt hij door zijn grootte stabiel op het water”. Het gezin kocht twee jaar geleden een vakantiehuis in België, maar wil daar nu vanaf. Het homeship als varend vakantiehuis en beleggingsobject lijkt een goed alternatief. Het plan is het homeship vier à vijf weken per jaar te gebruiken en de rest van het jaar te verhuren.

Bij aanschaf wil Bannink er in elk geval een loopplank bij hebben. En een camera: „Dan kun je zien wat achter je gebeurt, want er is nu een dode hoek’’.