Barbara Visser in São Paulo

Met meer dan een miljoen bezoekers is de tweejaarlijkse Biënnale van São Paulo de bienal1.jpgbelangrijkste kunstmanifestatie van Latijns Amerika. De 27ste versie is tot 17 december te bezoeken in een door architect Oscar Niemeyer in park Ibirapuera ontworpen paviljoen. Samenleven, is het thema en er is veel moois en nog meer gekkigheid te zien. Prachtige foto’s van Guy Tillim uit de Congo of van Pieter Hugo over mannen die uit wandelen gaan met hyena’s in Nigeria. Je slaat er zo een dag stuk.

bienal4.jpgOp de afdeling Raar kun je je in doorzichtig plastic kleren hullen. De Pool Jaroslaw Kozlowski heeft een immens lange, wit gedekte tafel gevuld met 65 broden en vlaggetjes. En de Braziliaanse Paula Trope toont op een scherm van 4 bij 4 meter een videofilm met close ups van een poes die gulzig een muis eet.

Als je eenmaal op de bovenste, derde etage bent, worstelend met de vraag wat je hier nu eigenlijk allemaal van moet vinden, biedt het werk van Barbara Visser (1966) uitkomst. Deze in Amsterdam werkende kunstenaar toont een videofilm van een diaprojectie met geluidsband. Je ziet beelden van het interieur van de 89-jarige Miep van de Sleen- de Vries. De vrouw - die niet in beeld komt omdat ze anoniem wil blijven - wordt door Visser geïnterviewd.

In prachtig geformuleerde zinnen vertelt voormalig hemelbestormster Miep over het zestig jaar oude, mooi sobere interieur van haar woning en over de mensen die maar zelden smaak hebben. Moderne dingen zijn dingen die duur zijn. Mensen willen dat hun interieur welvaart en weelde ademt, dat is kennelijk modern. ,,Maar iets dat mooi is heeft niets met mode te maken”, vertelt ze.

Het valt op dat de meeste Brazilianen slecht Nederlands spreken want veel bezoekers bienal2.jpgkijken niet lang naar de film die in het Portugees wordt ondertiteld. Dat is jammer want het is een verademing om naar een nuchtere Hollandse bejaarde vrouw te luisteren. Wat zou het heerlijk zijn om met Miep van de Sleen- de Vries over de Biënnale te wandelen!

Barbara Visser toont in ieder geval de leukste bijdrage in São Paulo. En degenen die niet in Brazilië komen kijken, kunnen gelukkig vanaf 4 november terecht in Almere. In Museum De Paviljoens is een overzichtstentoonstelling te zien van het bijzondere werk van Barbara Visser.

 Nog meer Nederlands kunstnieuws in Latijns Amerika via:

http://www.nrc.nl/kunst/article524939.ece

 

    • Marcel Haenen