Volledig ondergedompeld in het Duits

Studenten Duits van de Radboud Universiteit Nijmegen volgen colleges in Duitsland. Een pendelbus brengt hen naar Duisburg en Essen.

In een klein parkje tussen de hoge, betonnen gebouwen van een van de campussen van de Universität Duisburg-Essen loopt een groepje Nijmeegse studenten Duits. Dat is wel even wat anders dan de beboste campus van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze gewoonlijk hun colleges volgen. „Wat een rommelige campus hier”, merkt eerstejaarsstudent Sean Konijnendijk (22) op. Samen met zo’n twintig studiegenoten gaat hij er de komende maanden één dag per week colleges volgen.

Ook gisteren stond voor de studenten een college op het programma, maar dat kon niet doorgaan. De pendelbus van de Radboud Universiteit, waarmee de studenten de komende weken heen en weer zullen reizen, was te laat in Essen gearriveerd. Diverse Nederlandse en Duitse hoogwaardigheidsbekleders en journalisten moesten met de bus mee. Nederlandse studenten die een regulier onderdeel van hun studie in Duitsland gaan volgen, dat genereert aandacht.

De stad Nijmegen wil de band met het Duitse achterland versterken. Samen vormen ze de Euregio Rijn-Waal. De gemeente Nijmegen treedt regelmatig in contact met het gemeentebestuur van Duisburg, zegt Theo Jacobs van de gemeentelijke directie Wijk & Stad. „We kunnen veel van elkaar leren.” Jacobs haalt het voorbeeld aan van de academische ziekenhuizen van Nijmegen en Duisburg. „De Nijmeegse artsen vroegen zich af waar ze in Duisburg het geld voor enkele dure apparaten vandaan hadden gehaald. Bleken die apparaten daar 300.000 euro goedkoper te zijn.”

Ook de twee universiteiten aan weerszijden van de grens willen het een en ander van elkaar opsteken, zegt universiteitswoordvoerder Willem Hooglugt. De Nijmeegse universiteit trok dit jaar 175 Duitse studenten. „Harde werkers”, aldus Hooglugt. Vorig jaar luidde hoogleraar Paul Sars van Duitse Taal & Cultuur nog de noodklok: Nederland liep miljarden euro’s in de handel mis door een gebrekkige beheersing van het Duits, en niemand leerde het meer spreken. Deze jaargang hebben zich 23 eerstejaarsstudenten aangemeld voor een studie Duits, onder wie enkele Duitsers.

„Nijmegen werft actief studenten in onze regio”, bevestigt woordvoerster Beate Kostka van de Universität Duisburg-Essen. „Maar wij halen ook Nederlanders hierheen.” Uitwisselingsprogramma’s als deze komen beide universiteiten ten goede, zegt Kostka. „Voor ons is het ook goed als Nederlandse studenten kennismaken met onze universiteit. Misschien komen ze wel terug.”

De eerstejaarsstudenten Duits gaan in Essen geen taalcolleges, maar cultuurcolleges volgen. Het gaat om de „onderdompeling” in Duitsland, zegt Hooglugt, en de grammatica leren ze wel in Nijmegen. „Spreken in het Duits met Duitse mensen, dat is de bedoeling.” Vanaf volgend jaar moet de pendelbus ook Duitse studenten mee gaan nemen naar Nijmegen.

De achttienjarige Jory Schoondermark is Duits gaan studeren omdat ze het onderwijs in wil, zegt ze. „Nu spreek ik de taal nog niet zo goed. Maar dat gaat na een paar maanden hopelijk al veel beter.” De colleges in Essen zijn wel handig, zegt Jory. „Goed voor de contacten.” Sean Konijnendijk studeerde al filosofie toen hij dit jaar met Duits begon. Goed voor de carrièrekansen, denkt hij. Maar hij heeft ook een aardsere reden: „Mijn vriendin is Duits.”

De studenten zeggen Duitsland een leuk land te vinden. Alleen de befaamde Pünktlichkeit zit hen nog wel eens dwars. Neem het college van vandaag, zegt Jory. „Dat had best door kunnen gaan als ze niet alles zo strak hadden gepland.”

Anderen vragen Jory en Sean geregeld waarom zij Duits zijn gaan doen. Sean: „Meestal wordt de oorlog er weer bijgesleept. Maar onze generatie is wel klaar met de oorlog.”

    • Derk Walters