Schip van de toekomst

Het containerschip van de Hema: goed doordacht stuk speelgoed

Het is te vroeg voor lijstjes. Het beste van het jaar, het liederlijkste, het mooiste, het gewaagdste. Te vroeg nog, maar ik vond al iets voor bovenaan mijn decemberlijstje van het mooiste, best doordachte speelgoed. Voor de zekerheid belde ik de Hema. Is het schip nieuw in uw assortiment? Nee, zei de Hema, het was er vorig jaar al. Spijt! Het dingt niet mee als speelgoed van 2006. En een schandaal meteen dat de boot vorig jaar geen prijs won. Hij was niemand opgevallen. Ik had hem ook niet eerder gezien en het lijkt of de Hema er zelf niet eens trots op is. Ik vond hem, verstopt onderin een donker schappenmeubel, helemaal achterin het filiaal van Krommenie. Maar met een verfrissende prijs. Geen lamlendige 9,99 euro, gewoon een tientje.

Een containerschip, hout, 28 centimeter lang. Een indrukwekkende neus, model stijlsteven (dan loopt de neus niet schuin naar voren) en een vlakke kont. Ga naar Hoek van Holland en blijf een tijdje hangen op de pier of in het kibbelingenrestaurant aan het water. En zie wat langs komt. Dit model containerschepen vooral. Alleen is dat van de Hema simpeler. Het is het vrachtschip van de toekomst, want in de toekomst hebben vrachtschepen geen brug meer en geen bemanning. De kapitein is een computer en de stuurman een TomTom.

Vroom & Dreesmann vroeg vorig najaar aandacht voor een nieuwe speelgoedlijn. Merknaam: Frendz. Het zouden spullen zijn van eigen V&D-ontwerp, beter dan gemiddeld de speelgoedwinkervuilnis. Het beste, vorig jaar, was een Londense bus, een rode houten dubbeldekker met losse passagiers. Niet eens eigen V&D-figuurgezaagd, maar zo mooi dat hij onder het Frendzmerk mee mocht doen. Wat is er van het V&D speelgoed geworden? Niks. De dubbeldekker is er nog (19 euro) en er is een keur aan oerlelijke knuffels. Maar de revolutie bleef uit. V&D, wat het beste warenhuis van Nederland zou kunnen zijn, is in paniek en verzint om de haverklap iets stoms. Binnenkort zijn er kleren te koop van een volkszanger. De Frans Bauer modelijn. Er was al een Wendy van Dijklijntje. Stootmode. Maar een beetje doorzetten in beter speelgoed is er niet bij.

Echt heldhaftig en vastberaden is de Hema ook niet, maar dat containerschip is geweldig. Het zou een voorteken kunnen zijn van nieuw denken, beter kijken en niet zo bang naapen in het speelgoed.

Geen knallende primaire kleuren, maar wat terughoudender gelakt. Ook de containers. Houten blokken in grijs, okergeel en in een prettig soort rood waar je een piano in zou kunnen lakken. Twaalf blokken passen in het ruim.

Midden op de boot staat een hijskraan, die er af kan voor als je het slordig varen vindt. De kraan heeft een magneetje; in de blokken zit er ook een. De containers worden aan de magneetjes in of uit de boot gehesen.

Het Hemaschip staat al enige tijd te pronk op de keukentafel en telkens als ik hem zie vind ik hem mooier. Je mag er mee spelen, meid, maar heb eerbied. Kunst is het, waar ik langer dan een tel naar kijken kan. De ontwerper verdient er op te staan met naam. En een designprijs.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk