Ophef om preek imam in Australië

„Als je onbedekt vlees buiten zet, en de katten komen dat opeten, wiens fout is dat dan? Die van de katten of die van het onbedekte vlees?” Deze uitspraak van de Australische vooraanstaande imam sjeik Taj Aldin al Hilali heeft tot veel protest geleid van Australische politici, moslimleiders en vrouwenorganisaties.

De van oorsprong Egyptische Hilali (65) riep zijn volgelingen in de Lakembamoskee in Sydney met deze uitspraak vorige maand op hun vrouwen een hoofddoek te laten dragen. „Het onbedekte vlees is het probleem. Als ze in haar kamer zou zijn, in haar huis, en haar hijab [doek die het hoofd en de hals bedekt, red.] zou dragen, zou er niets zijn gebeurd.” De oproep werd gisteren gepubliceerd in het dagblad The Australian. De federale vertegenwoordiger voor seksediscriminatie, Pru Goward, vindt dat Hilali aanzet tot verkrachting.

Hilali heeft zich verontschuldigd voor de belediging van vrouwen en mag van het moskeebestuur twee tot drie maanden niet preken. Voor Goward is dat niet genoeg. „Ik weet hoe beschadigend voor de Australisch-islamitische verhoudingen de uitspraken zijn in de ogen van veel leden van de islamitische gemeenschap. De druk zal niet worden weggenomen simpelweg doordat hij heeft ingestemd drie maanden zijn mond te houden.”

Premier John Howard heeft er bij de islamitische gemeenschap op aangedrongen Hilali te laten ontslaan. „Als ze dit probleem niet oplossen, kan het blijvende schade aanrichten aan de perceptie van de [islamitische] gemeenschap binnen de wijdere Australische gemeenschap.” Volgens Howard zal anders het idee ontstaan dat moslims Hilali’s ideeën heimelijk steunen.

De Islamitische Raad van de deelstaat Victoria is het met Howard eens. „Ontslag zou juist zijn”, zei een woordvoerder voor ABC-radio. Maar aanhangers stellen dat Hilali’s woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd, en dat hij slechts een oude geleerde aanhaalde. Er zou een misverstand zijn ontstaan dat vergelijkbaar is met dat na de uitspraken van paus Benedictus XVI, toen die een veertiende-eeuwse Byzantijnse keizer citeerde en de islam met geweld associeerde. Ongeveer 360.000 van de twintig miljoen Australiërs zijn moslim. (AP)