Kruidvat wint zaak Nutricia

Drogisterijketen Kruidvat hoeft zijn huismerk babymelkpoeder niet uit de winkelschappen te halen. Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren in hoger beroep een vordering van babyvoedingsproducent Nutricia (een merk van voedingsbedrijf Numico) afgewezen dat Kruidvat zijn voorraden babyvoeding moest vernietigen.

Nutricia vindt dat de babymelk van Kruidvat teveel lijkt op zijn eigen babyvoeding en had daarom een kort geding aangespannen. Kruidvat schendt met zijn huismerk volgens Nutricia een octrooi op oplosbare koolhydraatmengsels die een gunstige uitwerking hebben op de spijsvertering van kinderen. In april had de rechtbank al besloten dat Kruidvat door mocht gaan met de verkoop.

Het gerechtshof oordeelde gisteren dat er een goede kans is dat het octrooi van Nutricia wegens een gebrek aan inventiviteit geheel of gedeeltelijk zal worden herroepen door het Europese Octrooibureau in München. Die moet bepalen of Nutricia zijn octrooi wel terecht heeft gekregen. De uitspraak daarover zal nog enige tijd op zich laten wachten.

Met een herroeping van het octrooi door het Europese Octrooibureau zal de rechter in een bodemprocedure, die Kruidvat op zijn beurt tegen Nutricia heeft aangespannen, dit octrooi volgens het gerechtshof vermoedelijk vernietigen. Daarom vindt het gerechtshof dat een verbod voor Kruidvat om nog langer de babymelk te verkopen niet nodig is.

Kruidvat verkoopt zijn babyvoeding alleen nog in Nederland, maar Nutricia vreest dat moederbedrijf AS Watson het huismerk ook in winkelketens in andere Europese landen zal introduceren.