Allerliefste lezer, wat ziet u er schitterend uit vandaag

Elisabeth Jensen: Mijn smoezelige boekje van gestolen tijd. Vertaald uit het Engels door Ton Heuvelmans, Mouria, 304 blz. € 19,90

Een wonderlijke mix van melodrama en sciencefiction, dat is de sterkste kant van Jensens schrijversschap. Meeslepende verhalen vermengt ze met het doordenken van de consequenties van wetenschap, onder meer voortplantingstechnologie (Egg Dancing), informatietechnologie (The Paper Eater) en Darwin (Ark Baby).

Charlotte, een hoertje, is de ster van Jensens nieuwste boek Mijn smoezelige boekje. Deze Charlotte slaagt erin ons om haar vinger te winden, niet in de laatste plaats omdat ze ons voortdurend complimentjes geeft: ‘mijn allerliefste lezer (en wat ziet u er schitterend uit vandaag, als ik zo vrij mag zijn)!’ en Jensen is het literaire equivalent van deze Charlotte. Ook Jensen haalt als een ondeugend hoertje al haar schrijverstrucs uit de kast om ons te verleiden: onbetrouwbare vertellers, bizarre plotwendingen, snelle sms-achtige taal tot je duizelig wordt van alle ‘&’s’ groteske personages en een onmogelijke sprookjesachtige liefde. U koopt, ik geef u wat u lekker vindt!

Zoveel doldrieste vrolijkheid kan een beetje te veel van het goede zijn. De genotzuchtige glimlach is er wel, maar het is een vluchtig pleziertje. Want de visionaire denkkracht en de ontroering van de opgewekte machteloosheid die Jensens personages in haar andere boeken oproepen, ontbreken in deze roman. Maar toch mag het vermakelijke Mijn smoezelige boekje in zijn bescheiden ambitie (‘dank u lieve lezer, omdat u tijd gestolen heeft om bij mij te willen zijn’) er zeker zijn.

Stine Jensen

    • Stine Jensen