42 Estafette 43 H.C. ten Berge

foto Vincent Mentzel H.C.ten BERGE,auteur. PC Hooftprijs winnaar 2006.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Zutphen,29 december 2005 Mentzel, Vincent

H.C. ten Berge (1938) is dichter, romancier, essayist en vertaler. Hij debuteerde in 1964 met de bundel Poolsneeuw. Hij ontving dit jaar de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

H.C. ten Berge nodigt uit: Frans Budé.

„Ofschoon Budé’s werk getuigt van een brede opzet en belangstelling is het toch intiem, zelfs enigmatisch van karakter, zoals de bundel Blauwe rijst (2006) laat zien. Het verraadt een open oog voor de wereld, maar is ter zelfdertijd gesloten als een huis met talrijke verlichte vensters die ons voldoende inkijk gunnen om een idee van het geheel te krijgen. Een overvloed aan licht wordt afgewisseld met donkere, zelfs duistere momenten, herinnerend aan het clair-obscur van rembrandtieke schilderingen. Zijn kritische verbondenheid met zijn geboortestad Maastricht biedt de grondslag voor een verkenning van de rivierende tijd; van het archaïsche dat doorwerkt in het heden en de toekomst. ‘.... dat er iets is,/ langzaam voortduurt, en alles nog te gaan’, schrijft Budé in De trein loopt prachtig binnen. Alle reden om deze fijnzinnige, maar ondergewaardeerde lyricus na tien bundels aan een breder publiek voor te stellen.”

Dit is deel 43 van de gedichtenestafette. Elke week publiceert een dichter een nieuw gedicht en nodigt, met een korte motivatie, een collega uit voor de week erna.