Veilingen Aalsmeer, Flora gaan fuseren

De bloemenveilingen Aalsmeer en Flora Holland fuseren tot grootste bloemenveiling ter wereld. Vanaf 2008 worden veilingen op zes locaties in het land onder de naam Flora Holland door één coöperatie bestuurd.

In Den Haag hebben de bestuursvoorzitters van beide coöperaties vandaag tijdens een persconferentie een intentieverklaring hiervoor ondertekend. De ledenvergaderingen van de twee coöperaties, die eigenaar zijn van de twee veilingorganisaties, moeten het samengaan nog goedkeuren. Naar verwachting zal dat in september van 2007 gebeuren. Eén nieuwe coöperatie zal eigenaar van het nieuwe Flora Holland worden.

Gezamenlijk hadden de twee veilingorganisaties vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro en 4.600 medewerkers. De nieuwe veilingorganisatie zal 97 procent van de Nederlandse veilingmarkt voor snijbloemen, kamer- en tuinplanten in handen hebben. De veilingen stellen dat dit geen probleem zal opleveren qua monopolisering van de markt, omdat de veilingen slechts faciliterend zijn en de markt op internationaal niveau moet worden gezien. Ze verwachten dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit de fusie zal goedkeuren.

„De markt vraagt hierom”, zei bestuursvoorzitter Bernard Oosterom van de coöperatie Aalsmeer vandaag tijdens een toelichting op de plannen in Den Haag. „Wat komt er op ons af? Schaalvergroting en internationalisering nemen een enorme vlucht, de kosten stijgen en daardoor nemen de marges van ondernemingen af.”

In de praktijk leidt dat tot twee ontwikkelingen, aldus Oosteromen, tevens potplantenteler te Waddinxveen. Enerzijds heeft meer handel buiten de veiling om plaats, bijvoorbeeld omdat winkelketens die centraal inkopen direct zakendoen met telers. Aan de andere kant maken meer telers juist gebruik van beide veilingorganisaties, en zijn ze dus beter af als die twee samengaan.

Flora Holland is de afgelopen jaren ontstaan uit een fusie van een reeks veilingen in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. Door deze fusies heeft Flora Holland als geheel met een omzet van 2 miljard euro de veiling in Aalsmeer overvleugeld, al is Aalsmeer nog steeds de grootste bloemenveiling onder één dak.

Flora Holland en de Bloemenveiling Aalsmeer zijn eigendom van hun respectievelijke coöperaties van enkele duizenden kwekers. De twee zullen op gelijkwaardige basis samengaan.

Gisteravond hebben de besturen van beide coöperaties lokale afdelingen op de hoogte gesteld. De reacties van de leden waren positief, aldus de beide voorzitters vandaag.

bloemenprijs:pagina 15