‘Route Mobiel niet sneller’

Route Mobiel mag van de rechter niet langer beweren dat het sneller en goedkoper is dan de Wegenwacht van de ANWB. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die de ANWB had aangespannen tegen zijn concurrent.

Op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding verbood de Haagse rechtbank gisteren Route Mobiel te beweren of suggereren dat zijn dienstverlening aan met pech gestrande automobilisten sneller en goedkoper is dan die van de ANWB.

De rechtszaak ging over de jaren 2004 en 2005. De rechtbank vindt de suggesties of beweringen van Route Mobiel dat het sneller en efficiënter opereert dan de ANWB onrechtmatig.

Route Mobiel, waarbij inmiddels 200.000 leden zijn aangesloten, heeft Deloitte laten uitzoeken hoe snel het ter plaatse was in de periode van 1 september 2005 tot 1 september 2006. Uit het onderzoek zou blijken dat Route Mobiel wel degelijk sneller zou zijn dan de concurrent. Eind 2005 waren al 85.000 ANWB-wegenwachtleden overgestapt naar Route Mobiel.

Volgens de rechter is de ANWB door de reclamecampagne veel klanten kwijtgeraakt. De rechtbank veroordeelde Route Mobiel om die reden tot het betalen van een schadevergoeding, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld.

Route Mobiel is „verbijsterd” over de uitspraak en heeft verklaard in hoger beroep te zullen gaan. Het bedrijf weet zich gesteund door Ebba Hoogenraad, specialist in reclamerecht en voorzitter van de Vereniging van Reclamerecht. Hoogenraad: „De uitspraak is te streng en druist in tegen Europese regelgeving die stelt dat partijen vergelijkende reclame mogen maken waarbij zij op slechts één aspect met elkaar vergelijken. Deze rechter draait dat principe weer om en voert ons twintig jaar terug in de tijd.”