Oorlogstaal van Noord-Korea

Als Zuid-Korea deelneemt aan de VN-sancties tegen Noord-Korea, zal het regime in Pyongyang dat opvatten als een ernstige provocatie, die kan leiden tot een „oorlogscrisis”. Dat heeft een woordvoerder van het Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging gisteren gezegd, aldus Noord-Korea’s staatspersbureau, de KCNA.

De VN-Veiligheidsraad, inclusief Zuid-Korea, besloot vorige week unaniem tot financiële sancties en een wapenembargo naar aanleiding van een kernproef door Pyongyang, twee weken geleden. Noord-Korea waarschuwde gisteravond voor „passende maatregelen”, als Zuid-Korea zich aansluit bij de „door de VS geleide maatregelen”. Zuid-Korea vergaderde dinsdag voor het eerst over uitvoering van de sancties. De Amerikaanse president Bush zei in een reactie dat Noord-Korea de landen die proberen een akkoord over de kwestie te bereiken, tegen elkaar probeert uit te spelen. (AP, Reuters)