Nieuwe PC Hooftprijs voor jeugdliteratuur

Er komt een PC Hooftprijs voor de illustratoren van kinderboeken. Deze Max Velthuijs-prijs zal 60.000 euro bedragen en vanaf 2007 eens per drie jaar worden toegekend.

Dat heeft minister Van der Hoeven (CDA, Cultuur) vandaag bekendgemaakt.

De Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde kende voor jeugdschrijvers al de eveneens driejarige Theo Thijssenprijs toe (60.000 euro groot). Secretaris Anton Korteweg heeft samen met de Stichting Lezen dit jaar het ministerie voorgesteld een oeuvreprijs in te voeren voor illustratoren van kinder- en jeugdboeken. “Want die boeken worden door twee mensen geschapen en tot nu kon slechts één bekroond worden.” Op voorstel van Korteweg is de prijs genoemd naar de in 2005 overleden tekenaar van Kikker.

Tot nu was het jaarlijkse Gouden Penseel van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek de belangrijkste prijs in de sector. “Eindelijk gerechtigheid”, zegt Henk Kraima, directeur van het CPNB. „Nederland heeft wereldberoemde illustratoren en de tijd is er rijp voor. We hebben één keer in 1997 een oeuvre-penseel uitgereikt aan Fiep Westendorp, omdat ze nooit de eer kreeg die haar toekwam. Die is uitgereikt door Max Velthuijs.” Een suggestie voor de eerste laureaat heeft Kraima ook: „Dick Bruna zou een goede eerste winnaar zijn.”