Bryn Terfel

De uit Wales afkomstige bariton Bryn Terfel maakte zich bij De Nederlandse Opera onsterfelijk met zijn rol als beroepskwakzalver Dulcamare in Donizetti’s L’Elisir d’Amore (2001) en een zeldzaam schurkachtige Scarpia in Puccini’s Tosca (1998). In dit Mozartjaar bracht hij zijn eerste volledige cd met aria’s van Mozart uit – een compilatie van negentien concert- en opera-aria’s.

Terfel heeft een enorme bas-bariton, met licht lieflijke tonen in de hoogte en vaderlijk gezag in de laagte. Daarin schuilt ook de kracht van zijn Mozart-cd, die een ongewoon breed spectrum aan rollen beslaat; van de snaakse baritonaria’s van vogelvanger Papageno uit Die Zauberflöte tot de vocaal donkerder tonen, zoals die van Don Alfonso in het sleetvaste pracht-terzet Soave sia il vento uit Così fan tutte, ook met sopranen Miah Persson en Christine Rice. Terfel is operazanger pur sang. Dat hoor je aan zijn aanpak, die veelal vrij, theatraal en in de frasering rijk aan uitroeptekens is. In lyrische aria’s als Deh vieni alla finestra staat een wat storende wapperigheid de gewenste vocale strakheid in de weg. Maar dat neemt niet weg dat die theatrale donderstem ook juist Terfels wapen kan zijn, zoals in Diggi Daggy Schurry Murry (uit Bastien und Bastienne). Naast bekend operawerk, bevat de cd verrassingen, zoals het spannende en opruiende Così dunque tradisci.

Mischa Spel

(DG 002894775886)

    • Mischa Spel