Alternatieve site voor Stemwijzer

Dagblad Trouw en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben een eigen stemwijzer ontworpen als alternatief voor Stemwijzer.nl. Kieskompas behandelt twaalf thema’s door middel van stellingen. Stemmers kunnen op kieskompas.nl aangeven hoe ze terugkijken op de afgelopen kabinetsjaren. De website is vanaf vandaag online. Bij Kieskompas kan in vijf gradaties gereageerd worden op stellingen, van „helemaal mee eens” tot „helemaal niet mee eens”. Het stemadvies wordt gepresenteerd in de vorm van een positie op de politieke landkaart.

Stemwijzer.nl, de website van het Instituut voor Publiek en Politiek, verstrekte de afgelopen week een miljoen stemadviezen, waarvan er 135.000 voor de SP waren en 133.000 voor het CDA. Tijdens de vorige verkiezingen maakten twee miljoen Nederlanders gebruik van de stemwijzer; dat lijken er nu meer te zullen worden. (ANP)