VS: ‘Rol in Irak in 2008 beperkt’

Het Iraakse leger kan binnen één tot anderhalf jaar de taken van de Amerikaanse troepen overnemen. Dat heeft de commandant van de multinationale troepenmacht in Irak, generaal George Casey, gisteren gezegd. Hij gaf een persconferentie samen met de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad. De Amerikanen zouden wel „enige mate van ondersteuning” blijven bieden.

Casey zei ook te overwegen de komende tijd meer Amerikaanse militairen naar Irak te halen om het toegenomen geweld in te perken. Hij beschreef de situatie in het land als „moeilijk” en zei ervan uit te gaan dat dit de komende tijd zo blijft. Volgens ambassadeur Khalilzad is succes in Irak nog steeds „mogelijk”, ondanks het aanhoudende sektarisch geweld.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett zei maandag in een radio-interview met de BBC dat Irak uit elkaar kan vallen en dat toekomstige historici de inval wellicht als een mislukking zullen beschouwen. Het was de eerste keer dat een vertrouwelinge van premier Bllair hier openlijk op zinspeelde.

Uit opiniepeilingen blijkt intussen dat een meerderheid van de Britse bevolking genoeg heeft van de oorlog in Irak. Een peiling in het dagblad The Guardian van gisteren geeft aan dat 61 procent de troepen nog voor het einde van dit jaar teruggetrokken wil zien. Het is geen geheim dat de Britse militaire top zich op het ogenblik liever concentreert op de missie in het zuiden van Afghanistan.