Televisie Film van de dag

Greystoke. Edgar Rice Burroughs schreef in 1912 het boek dat hem onsterfelijk maakte: Tarzan of the Apes. 23 vervolgdelen zorgden voor de wereldwijde bekendheid van Tarzan, die door apen werd opgevoed in de jungle. De eerste Tarzan-films werden al in de periode van de zwijgende film gemaakt, maar de echte doorbraak volgde in 1932, toen voormalig Olympisch kampioen zwemmen Johnny Weismuller gestalte gaf aan Tarzan in Tarzan the Ape Man. Die film was een vrije adaptatie van Burroughs eerste boek. Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes beoogde een getrouwere bewerking te zijn van Tarzan of the Apes en legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van de laat 19de-eeuwse Engelse adel. Ondanks een bliksemopvoeding tot adellijk erfgenaam moet de jungleman weinig hebben van steile gezagsdragers en aristocratische zelfgenoegzamen.(Hugh Hudson, 1984, GB), BBC 1, 0.25-2.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg