Oog valt vanzelf op plaatje van blote vrouw

Mannen kunnen er niks aan doen dat ze naar plaatjes van blote vrouwen kijken. En vrouwen kunnen er ook niets aan doen dat ze naar plaatjes van blote mannen kijken. De ogen worden er vanzelf naartoe getrokken, zelfs als de plaatjes te kort en te onduidelijk getoond worden om herkenbaar te zijn. Dat schrijven psychologen van de universiteit van Minnesota in Proceedings of the National Academy of Sciences (online, early edition).

Ze toonden dit aan met een proefopstelling waarbij de ogen elk apart naar een beeldscherm kijken. Het ene oog kreeg zowel aan de linker- als de rechterkant van het scherm een vage vlek gepresenteerd. Bij het andere oog was een van de vlekken vervangen door een erotische foto van een man of een vrouw. Het geheel werd 800 milliseconden getoond, te kort voor de hersenen om het beeld van beide ogen te kunnen integreren. Dat komt ook doordat als beide ogen iets verschillends zien, het beeld dat het ene oog ziet, onderdrukt wordt door het beeld dat het andere ziet.

De proefpersonen zagen de blote plaatjes dus niet bewust (en gegevens van proefpersonen die zeiden dat ze wel iets herkend hadden, werden uit het onderzoek verwijderd). Maar daarna kregen de proefpersonen (in beide ogen) een streepjespatroon te zien waarvan ze moesten zeggen of het links of rechts op het scherm zat. En dat deden ze sneller goed als de vlek aan de kant van de erotische foto verscheen, waar hun ogen kennelijk toch al naartoe waren getrokken.

Althans, zo ging het bij heteromannen en blote vrouwenplaatjes en heterovrouwen en homomannen met blote mannenplaatjes. Lesbiënnes zaten er tussenin, en de ogen van heteromannen draaiden juist weg van plaatjes van blote mannen.

De onderzoekers denken dat het allemaal de schuld is van de amygdala, het hersengebied dat emotionele informatie verwerkt. Dat kan kennelijk buiten het bewustzijn om beïnvloeden waar de ogen zich op richten.