Meegesleurde stem in draaikolk van begeleiding

CD R&B Joy Denalane, Born & Raised SonyBMG ***

CD R&B

Joy Denalane, Born & Raised

SonyBMG ***

Redding komt soms uit onverwachte hoek. Nu het Amerikaanse r&b-genre danig op apegapen ligt, geeft een Duitse zangeres met Zuid-Afrikaanse roots haar diep doorvoelde versie van de uitgekauwde stijlmiddelen. Ze heet Joy Denalane. Denalane’s stem is eigenijk meer soul dan arrenbie, maar de instrumentaties zijn glijerig waardoor de r&b-associatie zich opdringt.

In een studio in Philadelphia nam Denalane haar tweede cd Born & Raised op, waar Kanye West aan mee produceerde, Lupe Fiasco op mee rapte, en Raekwon aan mee schreef. Ook omringd door hiphop-coryfeeën houdt Denalane vast aan haar eigen soulbloed. Haar stem heeft soms de mooi onvaste klank waar Lauryn Hill beroemd mee werd. Op dezelfde manier als bij Hill worden ook de koortjes gospelachtig ingevuld, in bijvoorbeeld For The Love en 7 Year Itch. Denalane’s stem welft en kronkelt, alsof ze zich in draaikolken van orgel en achtergrondstemmen maar met moeite staande houdt. Die worsteling is mooi om te horen. De liedjes zijn soms voorspelbaar, maar Denalane heeft het heilig vuur.

Hester Carvalho

Joy Denalane treedt morgenavond op in de Melkweg, Amsterdam.

    • Hester Carvalho