Laptopgepruttel samen met twangende gitaar

CD electro

Lilian Hak: Love’s Victory March

Steamin’ Soundworks, distr. Bertus ****

De tweede cd van Lilian Hak begint niet eens zo veelbelovend. Beetje stramme beats, beetje al te voor de hand liggende combinatie van elektronica en vrouwenstem die toch wat ongemakkelijk klinkt.

Maar zo vanaf het derde nummer, Please, is het steeds vaker raak. Krachtige melodieën met een soms zelfs voorzichtig galmende zeggingskracht bloeien op een elektronische achtergrond die nog behoorlijk stekelige en prikkelende vormen aan kan nemen.

Lilian Hak, zelf verantwoordelijk voor het gros van de synths en het geprogrammeer, heeft goed door hoe je met zulke middelen spanning kunt opbouwen en hoe het zoeken naar een nieuwe geluidentaal niet in de weg hoeft te staan van een spannend en toegankelijk liedje.

Eenkennig is ze ook niet: naast abstract laptopgepruttel mag rustig een scheurende of een twangende gitaar staan, naast een schrijnende zanglijn past heus wel een in mathematisch tempo doortikkende drumcomputer. Lilian Hak is toch het best in introverte stukken als het in een donkere echo badende City Sight, waarin ze de gitaar van Frank Burks alle ruimte geeft om het sfeerbepalende element te zijn.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma