Gesmoorde groenten

Voor 4 personen150 gram platte rice sticks(rijstnoedels van 5 mm breed)3 eetlepels plantaardige olie2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt1 eetlepel julienne gesneden verse gember2 lente-uitjes, in schuine stukjes van 3 cm lang gesneden100 gram verse shiitake, in dikke plakjes gesneden5 deciliter kippenbouillon300 gram rettich, geschild, in blokjes van 3 cm lang gesneden2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman)2 eetlepels ketjap1 theelepel suikerzeezout naar smaak250 gram jonge spinazie

Rice sticks, oftewel rijstnoedels, zijn in allerlei formaten en diktes verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld platte, lintachtige noedels (die ik voor dit recept gebruikte), die in Vietnam en Thailand populair zijn, en draadachtige bihoen of mihoen, die op de Filippijnen en in Indonesië veel gebruikt worden. De kooktijden variëren enigszins, maar de rice sticks voor dit recept zijn meestal binnen 6 tot 8 minuten bijtgaar gekookt. Proef een noedel om te voorkomen dat u ze te lang kookt.

Kook de rice sticks circa 6 minuten in een grote pan gezouten water tot ze net bijtgaar zijn. Kook ze niet te lang omdat ze later met de groenten in bouillon opgewarmd zullen worden en dan vanzelf gaarder zullen worden. Giet ze af en spoel ze onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Doe de rice sticks met een beetje aanhangend water terug in de pan om ze soepel te houden, leg er het deksel op en zet even weg. Verhit een grote wok op een middelhoog tot hoog vuur. Doe er de olie in en laat een paar minuten verhitten. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak circa 30 seconden. Schep er de lente-ui en shiitake door en roerbak een paar minuten.

Voeg de kippenbouillon toe en breng snel aan de kook. Voeg de blokjes rettich toe en roer er de sojasaus, ketjap en suiker door. Proef het kooknat en breng het zo nodig op smaak met wat zout. Leg het deksel op de wok en laat circa 5 minuten koken tot de rettich bijtgaar is. Doe de spinazie in een laag op de groenten in de wok, leg er het deksel op en laat circa 3 minuten koken, waarbij u een of twee keer omschept. Schep er de bijtgare rice sticks door en laat alles even doorwarmen voor u opdient.

Kim MacLean

Morgen: Andere rijst

    • Kim Maclean