Studenten maken beginnetje planeet

Rotterdam, 24 okt. Met een experiment tijdens een vliegmanoeuvre die gewichtsloosheid veroorzaakt, willen studenten sterrenkunde uit Leiden en Groningen voor het eerst laten zien hoe planeten vormen uit botsende stofdeeltjes. Van deeltjes tot een millimeter is bekend hoe ze samenklonteren door Vanderwaalskrachten. Bij brokken van enkele tientallen meters diameter zorgt de zwaartekracht voor binding. Het door ESA gefaciliteerde experiment moet nu aantonen hoe stofdeeltjes van tussenliggende grootte `samenkleven`. Daartoe worden millimeter grote siliconendeeltjes tijdens gewichtsloosheid in een vacuümruimte op elkaar afgeschoten. Uit filmbeelden moet achteraf blijken óf en hóe de deeltjes samenklonteren. Op aarde is zo`n proef onmogelijk, omdat de deeltjes door de zwaartekracht op de grond vallen voordat ze kunnen samenklonteren.