‘Nutteloos om veel aan te schaffen’

Daphne Geelen Foto Hoge Noorden 19-10-2006 Leeuwarden NRC Handelsblad Industrieel ontwerper Daphne Geelen voor de rubriek 'Verdienen en uitgeven'. ©Foto: Hoge Noorden / Laurens Aaij info@hogenoorden.nl Hoge Noorden

Daphne Geelen (26) is in mei als industrieel ontwerper afgestudeerd en werkt nu als onderzoeker in dienst van de TU Delft.Bruto inkomen: 2.252 euro per maand (38 uur)Huur: 245 euroGas, water en licht: 50 euroOpenbaar vervoer: 150 euroSporten: 20 euroSparen: 150 euroOver per maand: circa 500 euro

De huur valt nogal mee.

„Ik woon in een studentenhuis in Delft en huur daar twee kamers. Het bevalt nog goed. Het is vlakbij mijn werk, ik heb een slaap- en woonkamer en ik heb leuke huisgenoten. Op den duur wil ik naar een andere stad verhuizen, Rotterdam waarschijnlijk, maar dat hangt van mijn werk af. Voorlopig blijf ik hier.”

Spaar je ergens voor?

„Nee, niet echt. Nou ja, ik moet nog wel mijn studieschuld van zo’n 10.000 euro aflossen en het is handig om wat achter de hand te hebben.”

Hoe komt het dat je per maand 500 euro overhoudt?

„Ik geef niet veel uit. Uitgaan doe ik niet vaak en aan kleren besteed ik gemiddeld per maand maar zo’n 20 of 30 euro. Ik ben wel van plan vaker uit te gaan, maar door het afstuderen is het daar nog niet van gekomen. En aan kleding ga ik waarschijnlijk wel meer uitgeven, nu ik het geld ervoor heb en ook nette kleding voor mijn werk moet hebben. Ik heb nog een beetje een studenteninstelling, maar het is ook een soort levenshouding, dat ik weinig geld uitgeef. Ik koop alleen iets als ik het echt de moeite waard vind. Als ik iets leuks zie, vraag ik me eerst af wat ik eraan heb. Onderbewust ga ik altijd voor duurzaamheid.”

Doe je dat uit idealisme?

„Ik denk het wel, hoewel ik dat idealisme moeilijk te verwoorden vind. Als ik iets doe, wil ik dat het goed is voor mens en natuur. Met mijn werk ben ik daarmee bezig, aangezien ik als onderzoeker bij het Cartesius Institute werk, een kenniscentrum op het gebied van duurzame innovaties. En in het dagelijks leven ook. Ik vind het nutteloos om veel aan te schaffen en in de winkel koop ik zo veel mogelijk biologisch voedsel.”

Elke maand besteed je 20 euro aan sport. Wat doe je voor sport?

„Tai-chi, een Chinese bewegingsleer. Het is heel fijn voor je lichaam, alles komt los. Het heeft daarom ook effect op je geest, het is ontspannend. Ik doe dat bij de Taoïstische Tai-Chi Vereniging, die geheel op vrijwilligers draait. Er hangt altijd een fijne sfeer, je voelt je er welkom. Anders dan in een sportschool, vind ik.”

    • Marleen Luijt