Broer en zus kiezen voor leven in de wind

Jalou Langeree (16) keek de kunst van het kitesurfen af van haar broer, de 18-jarige Kevin. Ze hebben dezelfde ambitie: de wereldtitel.

Jalou (links) en Kevin Langeree. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold Scheveningen 21-10-3006 kitesurfen gavin en jalou langeree foto rien zilvold
Jalou (links) en Kevin Langeree. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold Scheveningen 21-10-3006 kitesurfen gavin en jalou langeree foto rien zilvold Zilvold, Rien

Langeree Kites. Jalou Langeree ziet het wel voor zich, een eigen vliegermerk, net als windsurflegende Robby Naish. Al wil ze voorlopig niet verder kijken dan haar kitesurfcarrière en die van haar broer Kevin. Voor de kust van Scheveningen waardeerde een jury in het weekeinde hun freestyle trucs als hoogste. Beiden werden voor de derde keer Nederlands kampioen.

Kitesurfen blijkt behalve een vrienden- in Nederland ook een familiesport. De nationale kampioenen hebben als neven Sander en Ruben Lenten, die ook tot de top behoren van het jonge gezelschap dat zich op een klein type surfplank door een gedeeltelijk opblaasbaar stuk zeildoek laat voorttrekken. De laatste versloeg vorig jaar Naish, intussen een veertiger, nabij het vulkanische eiland Maui bij een sprongwedstrijd om de titel ‘king of the air’.

Het nationale kampioenschap was een van de weinige mogelijkheden dit jaar Langeree in Nederland aan een vlieger te zien hangen. De negen wereldbekerwedstrijden van de Professional Kiteboard Riders Association voerden hem langs de beste kitesurfspots ter wereld, met een tweede plaats in het eindklassement als gevolg. „Ik ben in totaal anderhalve maand in Nederland geweest, denk ik. Het is hier minder lekker weer, maar er wordt wel weer eens lekker voor me gekookt.”

Net als haar broer kiest Jalou volgend jaar na haar vmbo-examen voor een leven in de wind. Door schoolwerk voer ze vijf van de negen wedstrijden en eindigde als negende in het wereldbekerklassement, een plaats achter haar landgenote Katja Roose. „Dat moet beter kunnen als ik me helemaal kan richten op mijn sport.”

Broer en zus hebben één ambitie: de wereldtitel. Kevin was daar vooralsnog het dichtste bij. Zijn concurrent voor de komende jaren – naast de Nederlander Youri Zoon die derde werd in de mondiale cyclus – is de 18-jarige Brit Aaron Hadlow, die dit jaar voor de derde keer op rij wereldkampioen werd. „Ik heb dit jaar de wereldbekerwedstrijd in Cabarete gewonnen en heb het gevoel dat ik nog een klein stapje moet maken”, zegt hij. „In april begint het nieuwe seizoen en daarvoor ga ik vier maanden keihard trainen in Zuid-Afrika. Daar is altijd wind en de omstandigheden zijn niet makkelijk. Je moet net als in Nederland een wetsuit aan, waardoor je iets minder flexibiliteit hebt. Ik kies hardcore condities uit om het mezelf lastig te maken.”

Zijn prestaties in landen als de Dominicaanse Republiek en Brazilië leveren Kevin faam op in kleine kring. Op het strand van Scheveningen bekijken nog jongere NK-deelnemers zijn auto met sponsoropdruk. „Al die kleine mannetjes zien Kevin vette trucs doen en proberen dat na te doen”, zegt Jalou. „Ze zien ook helemaal geen gevaar volgens mij, en willen de gekste dingen. Maar misschien loopt hier wel iemand rond die over een paar wereldkampioen is.”

De Noordzee is een goede opstap naar wedstrijden aan zonnige stranden op kosten van kleding-, vlieger- en zonnebrillenmerken. „In Nederland leer je met allerlei omstandigheden omgaan”, zegt Kevin. „De golven en stromingen zijn altijd verschillend. Dat is wel wat anders dan je hele leven kitesurfen op vlak water in Brazilië.”

Hij ontdekte de extreme sport als twaalfjarige door een combinatie te maken van golfsurfen en vliegeren. Zijn zus keek de kunst af. Nu trainen ze dagelijks. „Je moet elke dag op het water zijn om nieuwe trucs te proberen”, zegt de jongste Langeree. „Bij goede wind varen we twee of drie uur op een dag. Als je volop sprongen maakt, ben je daarna kapot.

„Voor kitesurfen moet je de motivatie opbrengen om elke dag te oefenen”, vult haar broer aan. „Bovendien kunnen we heel slecht tegen ons verlies, vooral ik. Als ik een heat niet win, hoef je een halfuur niks tegen me te zeggen. Kitesurfen is een sport die op professioneel niveau wordt beoefend. Een handle pass kun je niet zomaar uitvoeren. Daar heb je conditie en kracht voor nodig. Hoe wil je anders je stuurbar achter je rug langs halen terwijl je in de lucht aan een kite hangt?”

Veel van de sprongen zijn afgeleid van het wakeboarden, waarbij de surfplank wordt voortgetrokken door een boot of een kabelbaan. Kevin: „Mijn favoriet is de mobe seven. Ik haal dan in één sprong de stuurbar twee keer achter mijn rug langs. Wat je de mooiste sprong vindt, verandert per week of soms per dag, net als het materiaal en de veiligheid. Elke keer verzinnen we wat nieuws.”

Jalou prefereert de raily to blind: het blauwe wetsuit vliegt horizontaal uitgestrekt over het water, en ze landt achterwaarts op de golven. „Ik kan zo’n sprong eerst precies aan haar voordoen en zij kan over mijn trucs zeggen of ze mooi gestyled zijn”, zegt haar broer. Als Jalou haar vmbo-examen haalt, kan ze fulltime met haar broer de wereld over. „Ik heb nu de kans en wil nergens anders aan denken”, zegt ze. Haar groene tubekites en die van haar broer worden vooralsnog gemaakt door het vliegermerk van Robby Naish.