Audi in beeld bij Bastille

Pierre Audi, de artistiek directeur van de Nederlandse Opera en sinds vorig jaar van het Holland Festival, wordt genoemd als mogelijke opvolger van Gerard Mortier, de intendant van de Parijse Opéra de la Bastille. Mortier wordt op 23 november 2008 vijfenzestig en moet dan als ambtenaar met verplicht pensioen. Het is in Frankrijk een regel waaraan onverbiddelijk wordt vastgehouden. Zelfs de wereldberoemde Pierre Boulez moest op 1 januari 1992 wegens zijn leeftijd weg bij het muziekinstituut IRCAM in Parijs.

Mortier werkt pas twee jaar bij de Bastille. Er werd nog gehoopt dat president Chirac een uitzondering zou maken voor Gerard Mortier, die de Brusselse Opera wereldfaam bezorgde en daarna tien jaar de baas was van de Salzburger Festspiele. Maar de Franse minister van Cultuur, Renaud Donnedieu de Vabres, ontvangt al kandidaten voor de opvolging.

De Süddeutsche Zeitung speculeert over namen en kansen. Favorieten zijn Stephane Lissner, die nu de Milanese Scala weer op poten zet, en Nicolas Joel van de Opéra in Toulouse. Dan zijn er Laurent Bayle van de Cité de la Musique in Parijs en Dominique Meyer van het Parijse Théâtre des Champs Elyseés. En ook Pierre Audi, beroemd in de internationale operawereld. Maar veel kans maakt hij vermoedelijk niet: geen netwerk in Parijs, geen machtige Franse politieke vrienden.