Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Thonik wint met huisstijl SP

Originele bedenksels, al dan niet zelf ontwikkeld, of soms gewoon een grappig idee – van alles viel in de prijzen bij de Nederlandse Designprijzen. Zelfs een fietsrek met pomp.

Het fietsrek ‘Heklucht’ was een van de prijswinnaars
Het fietsrek ‘Heklucht’ was een van de prijswinnaars

De Nederlandse Designprijs in de categorie ‘beste huisstijl’ is gewonnen door ontwerpbureau Thonik voor de verkiezingscampagne ‘SP NU’. De prijs, een oorkonde en een beker, werd afgelopen zaterdag door staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken, VVD) overhandigd aan partijleider Jan Marijnissen van de SP.

De Nederlandse Designprijzen is een landelijke competitie waarvoor Nederlandse ontwerpers of ontwerpbureaus recent werk kunnen insturen dat reeds in productie of gebruik is. Er waren dit jaar 700 inzendingen in zeventien categorieën, waaronder huisstijl, consumentenproduct, verkoopomgeving en interaction design. De winnaars varieerden van grote ontwerpbureaus die de prijs met z’n tienen op het podium in ontvangst kwamen nemen tot enkele thuiswerkende ontwerpers. De jury gebruikte tijdens de uitreiking vaak de woorden ‘verrassend’, ‘aantrekkelijk’, ‘origineel’, ‘innovatief’ en, wat minder vaak, ‘gebruiksvriendelijk’.

Winnaar in de categorie ‘interieurproduct’ was de ultradunne Slim Table die Bertjan Pot voor meubelfabriek Arco ontwierp. Door nieuwe materialen te combineren met oude kon Pot een ogenschijnlijk onmogelijke tafel maken: met een blad van slechts 27 millimeter dik kan een tafel niet zo lang zijn.

Sieradenontwerpster Carla Nuis won in de categorie sieraden en mode met een halsketting van kralen. Ze legt uit dat haar ontwerp voor de Pearl Necklace Bronzino een proces van drie fases was. Het begon met een patroon. „Ik heb het gebaseerd op het schilderij Eleonora van Toledo en haar zoon Giovanni uit 1545, van Agnolo Bronzino.” Ze heeft het patroon getekend als een uitgeklapt bouwpakketje dat op alle punten moet aansluiten. „Hetzelfde principe als de aardbol op een plat vlak willen uitvouwen.” Met behulp van de computer is het ontwerp daarna met foto-elektrische en elektrolytische etsmethodes en lasersoldeertechnieken omgezet in een driedimensionaal metalen model. De techniek heeft Nuis zelf ontwikkeld. Eén ketting is drie weken hard werken.

Het winnen van de designprijs verraste Nuis, omdat ze unieke stukken maakt en geen productie levert. Bovendien was de jury bij de ontwerpen in deze categorie vooral op zoek naar een maatschappelijke betekenis. Bij de andere nominaties (Ragbag, een tas van Indiaas zwerfvuil en Peace deux Pièce, handschoenen met ingebouwd vredesteken) waren die duidelijker aanwezig.

Fabrique, het ontwerpbureau dat maar liefst vijf keer genomineerd was, won met de website voor het Rijksmuseum in de categorie interaction design. Volgens Gert Hans Berghuis van Fabrique worden Designprijzen vaak verward met reclameprijzen. „Maar de Nederlandse Designprijs is echt de enige prijs met meerdere ontwerpdisciplines.” Hij zegt dat er veel aandacht voor design is in Nederland maar dat die aandacht vaak erg oppervlakkig is, gericht op het uiterlijk. „Wij zijn voorstanders van het te lijf gaan van de complexiteit van dingen. Met creativiteit. Dat is waar Nederlanders goed in zijn; mentaal manoeuvreren in een kleine ruimte. Styling is slechts een middel.” Al dat gehypete Dutch Design noemt hij bijna een onderschatting van Nederland. „Het gaat alleen maar om het effect en dat is wel erg makkelijk.”

Het ligt ook aan de opleidingen, vindt Jeroen van Erp van Fabrique: „Academies denken veel te strikt in stromingen. De snelheid waarmee de wereld zich ontwikkelt wordt absoluut niet bijgehouden. Ze zouden moeten opleiden in creativiteit. Niet in ambacht.”

Andere winnaars waren het tentoonstellingsontwerp van Kossman en de Jong voor de inrichting van De Wonderkamers in het Gemeentemuseum in Den Haag, enhet grafisch ontwerp van Studio Joost Grootens van de Metropolitan World Atlas. Het rek Heklucht won in de categorie ‘product openbare ruimte’. Desingstudio HiMom.jp bedacht het voor Vinexlocatie Ypenburg. Het is een combinatie van fietsrek en fietspomp. De Eindhoven Designprijs is gewonnen door De Phileas, een futuristisch ogende personenbus van DuvedeC Europe BV.

De uitreiking viel samen met de openingsdag van de Dutch Designweek in Eindhoven die tot en met 29 oktober duurt.

Zie ook www.nederlandsedesignprijzen.nl en www.dutchdesignweek.nl