Televisie Voorkeur

In de documentaire Cellenblok K – daar is mijn hoofd gebleven praten zeven overlevenden onder wie papa Sakho (foto) over de brand in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 in vleugel K van het cellencomplex op Schiphol-Oost. Elf mensen kwamen om het leven. Zij vertellen over hun ervaringen en gaan terug naar die fatale nacht. Ned.2, 23.10-0.05u.

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor het innovatieprogramma ‘Wegen naar de toekomst’ dat heeft aangetoond dat slimme technologische snufjes in auto’s de verkeersveiligheid aanmerkelijk kunnen verbeteren. Tevens een reportage over Israëlische soldaten in de bezette Palestijnse gebieden en de ethische dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Aandacht voor de kwestie van VN-gezant Jan Pronk, die door Soedan gesommeerd werd het land binnen drie dagen te verlaten. Verder een reportage over de vreemde capriolen die de politici in deze verkiezingstijd uithalen om maar in de publiciteit te komen. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Gerhard Schröder. Portret van oud-bondskanselier Gerhard Schröder die terugkijkt op zeven jaar regeren. ARD, 21.00-21.45u.

Tegenlicht: De snuffelstaat - een pleidooi voor radicaal denken. Met onderzoeksbureau Jansen en Janssen kijken we terug op het linkse verleden, het heden en de toekomst aan de hand van gesprekken met deelnemers aan ‘de kraak van de Piersonstraat in Nijmegen’, met het Groenfront over de acties tegen de Betuwelijn, met advocaat Ties Prakken over de verwikkelingen rond de Rara-aanslagen en met Wijnand Duyvendak (GroenLinks) over zijn actieverleden in Onkruit. Ned.2, 21.00-22.00u.

Suez: Conspiracy. Tweede deel van een drieluik over de Suez-crisis van vijftig jaar geleden. De Britse premier Eden maakte in het geheim plannen met Frankrijk en Israël om niet alleen het Suezkanaal terug te nemen, maar ook de Egyptische president Nasser af te zetten. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Max & Catherine. Hoofdgast is Kamerlid Nebahat Albayrak die bij de komende verkiezingen tweede op de lijst van de PvdA staat. Zij had enige tijd beveiliging nodig, nadat vluchtelingen haar bedreigden omdat zij had gezegd dat vluchtelingen veilig terug konden keren naar het noorden van Irak. Ned.2, 17.35-18.25u.

P-side. Advocaat Prem Radhakishun voelt minister Maria van der Hoeven (CDA) aan de tand over de kwaliteit van het basisonderwijs. Op de publieke tribune onder meer onderwijzers, schooldirecties, bezorgde ouders en deskundigen op het gebied van leerachterstand. Ned.2, 20.25-21.00u.

Lijst 0. Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink ondervragen en testen voor de jongerenzender BNN tot aan de komende verkiezingen in de uitzending van vanavond Marco Pastors, Hilbrand Nawijn en vragen enkele lijstduwers of ze wel werkelijk de Kamer in willen als ze worden gekozen. Ned.3, 21.25-22.00u.

Pauw & Witteman. Televisiekok Pierre Wind vertelt over zijn nieuwe interactieve kookboek en nummer 53 op de CDA-lijst, Rendert Algra, over zijn kansen gekozen te worden. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Dossier 2300: Huishoudbrigade voor de elite. Over huishoudelijk personeel dat zich soms onmogelijk gedraagt. Het lijkt een luxe om een kamermeisje te hebben, een kok die voor je kookt en een tuinman die de boel onderhoudt, maar je hebt er ook bijna een dagtaak aan om deze mensen aan het werk te houden. Een aantal welgestelden klapt uit de school over hun personele problemen en ook het personeel komt aan het woord. RTL4, 22.55-23.55u.

Consument

Radar. Het bedrijf Karwei beweert dat de zonnepanelen die zij verkopen binnen acht jaar weer terugverdiend zijn. Maar dat blijkt wel erg rooskleurig gesteld. En in de supermarkten van Albert Heijn is sinds vorige week halal vlees te koop. Dit vlees komt van dieren die speciaal voor islamitische klanten ritueel worden geslacht. Maar is het gewone vlees op een andere manier geslacht? Ned.1, 20.30-21.05u.

Muziek

NPS Klassiek: Bernard Haitink dirigeert Gustav Mahler. Vanavond een uitvoering van Lieder eines fahrenden Gesellen gezongen door de bariton Benjamin Luxon tijdens het Eurovisie Kerstconcert 1978. Ned.2, 0.05-0.54u.