Stam zegeviert op ‘zijn’ wielerbaan, Slippens kijkt toe

Zijn tiende eindzege in een wielerzesdaagse gaf Danny Stam zaterdagnacht in Amsterdam gemengde gevoelens. Hij was blij, voor zichzelf en zijn winnende teamgenoot Peter Schep. Stam begreep echter ook de tranen bij zijn zwaar geblesseerde wielermaat Robert Slippens. Stam won voor de derde keer ‘Amsterdam’ en zijn vertrouwde maat stond aan de kant.

„Onze baan”, zei Slippens met rode ogen. „Hier zijn wij groot geworden. Van mij mogen ze overal winnen, maar juist hier doet het toch een beetje pijn”, zei de renner. Slippens staat voorlopig met een geperforeerde long en tien gebroken ribben aan de kant.

Stam en Schep reden in Amsterdam hun tweede zesdaagse samen. Noodlot bracht ze bij elkaar. Robert Slippens raakte bij een wegwedstrijd eind augustus in België zwaar gewond. Omdat Schep, wereldkampioen puntenkoers, toch al met de twee trainde, werd hij de logische vervanger. De derde plaats in de zesdaagse van Maastricht was hun eerste wapenfeit, de zege in Amsterdam hun tweede.

„Ik ben niet de vervanger van Robert Slippens. Ik probeer gewoon mezelf te zijn”, zei Schep zaterdag, nadat hij met Stam de Zwitserse favorieten Bruno Risi en Franco Marvulli in de slotfase van het laatste onderdeel had afgetroefd.

Voor Stam was het de tiende zege. Negen daarvan haalde hij aan de zijde van Slippens. Dat hij zich zo snel met Schep als winnaar kon onderscheiden, ligt mogelijk aan het feit dat diverse sterke renners deze winter afhaakten. Risi reed jarenlang met veel succes met Kurt Betschart. Ook Matthew Gilmore is verdwenen. Echte ‘bazen’ zijn er dus even niet.

„Dat speelt inderdaad een rol”', zei Stam over het snelle succes met zijn nieuwe partner. „Peter traint al een tijd met ons, heeft wat zesdaagsekennis en is gewoon een klasbak. Jaren geleden moesten Slippens en ik vanaf nul beginnen. Schep kon aan mijn hand groeien. We missen wel explosiviteit, maar kunnen wel blijven gaan. Dat heeft de doorslag gegeven.”

Schep ziet zichzelf niet als een bijrijder. „Dit is mijn vijftiende zesdaagse. Ik heb gereden met Betschart en Gilmore, zeker niet de minsten. Maar dit is echt het mooiste. Winnen in eigen land, nog wel in Amsterdam waar Stam en Slippens zijn opgegroeid. Voor ons eigen publiek. Prachtig.”

(ANP)