Shell wil Canadees dochterbedrijf volledig inlijven

Den Haag, 23 okt. Shell wil zijn greep op de winning van olie uit teerzanden in Canada verstevigen. Het Nederlands-Britse olieconcern heeft daartoe een voorlopig bod uitgebracht van 7,7 miljard Canadese dollar (5,4 miljard euro) op een belang van 22 procent in Shell Canada. De oliemaatschappij heeft al een aandeel in Shell Canada van 78 procent. Dat heeft Shell vandaag bekendgemaakt. Shell Canada heeft onder meer een aandeel van 60 procent in het Athabasca-teerzandenproject. Hier wordt synthetische olie gewonnen uit teerzand. Hoewel de winning van dit type olie veel mankracht en materieel vergt, maken de huidige hoge olieprijzen het project voldoende rendabel voor Shell. Het oliezandenproject in Canada is belangrijk voor Shell. De oliewinning zou op termijn kunnen worden opgevoerd naar 500.000 vaten olie (van 159 liter) per dag van de huidige 160.000 vaten. De voorgenomen overname van het resterende belang in Shell Canada biedt het concern tevens schaalvoordelen in Noord-Amerika, aldus een woordvoerder van Shell.