Schumacher is de snelste, maar Alonso is kampioen

Michael Schumacher nam afscheid van de Formule 1 met een indrukwekkende inhaalrace. Maar die bleek onvoldoende om Fernando Alonso van een tweede wereldtitel te houden.

Het is in de Formule 1 dus toch niet altijd de snelste coureur in de beste auto die wint. In zijn laatste race uit zijn illustere carrière vocht zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in zijn Ferrari als een leeuw, zette gisteravond op het circuit van Interlagos de snelste rondetijden neer, maar toch ging de wereldtitel voor het tweede opeenvolgende jaar naar de Spanjaard Fernando Alonso in een Renault. Het Franse team pakte ook de titel bij de constructeurs.

De 37-jarige Schumacher had sowieso al een klein wonder nodig om voor de achtste keer wereldkampioen te worden. Hij moest de Grote Prijs van Brazilië simpelweg winnen en hopen dat Alonso, die tien punten voorsprong had, niet binnen de eerste acht plaatsen finishte. Door mechanische problemen in de kwalificaties kon Schumacher pas vanaf tiende positie vertrekken, terwijl zijn rivaal om de titel op de vierde plaats mocht starten. De Braziliaan Felipe Massa, ploeggenoot van Schumacher, mocht starten op pole position.

Schumacher moest dus risico’s nemen en kende ook een snelle start. Al in de eerste ronde won hij drie plaatsen. Een aanrijding tussen de Williams-teamgenoten Nico Rosberg en Mark Webber, waardoor de safety car op het circuit moest komen, remde zijn inhaalrace af.

Na de herstart ging Schumacher gewoon op zijn elan verder. Hij probeerde voorbij Alonso’s teamgenoot Giancarlo Fisichella te komen, slaagde daar ook in, maar raakte met zijn linkerachterwiel de voorvleugel van de Renault. Een lekke band sloeg hem zo terug naar de twintigste en laatste plaats.

Toch bleef Schumacher als enige in de race voor opwinding zorgen. Door keer op keer de snelste rondetijden neer te zetten, klom hij terug tot de plaatsen die recht geven op de punten. Deze keer slaagde hij er wel in voorbij Fisichella te snellen. Drie ronden voor de finish ging hij ook nog voorbij de Fin Kimi Raikkonen, die hem volgend jaar bij Ferrari vervangt. Het leverde de Duitser een warm applaus op in de pitbox van de Scuderia.

Het was spectaculair te zien hoe Schumacher in zijn laatste race streed tot het bittere einde, maar het mocht niet baten. Hij strandde op de vierde plaats. De 25-jarige Alonso deed wat hij moest doen en stelde op klinische wijze de wereldtitel veilig door als tweede te eindigen, ruim achter een dolgelukkige Massa, die won in eigen land. Hij is de eerste Braziliaan sinds Ayrton Senna dertien jaar geleden die de race won. Zelfs de constructeurstitel was Schumacher en Ferrari niet gegund. De Italiaanse renstal kwam uiteindelijk vijf punten te kort.

Alonso was uiteraard blij dat hij zijn wereldtitel prolongeerde, maar erkende ook dat Schumacher gisteren eigenlijk sneller was. „De titel was vandaag belangrijker dan winnen. Want eerlijk, de Ferrari’s waren gewoon weer sneller. Het hele seizoen is heel close geweest en eigenlijk is een titel winnen als Michael meerijdt waardevoller dan als hij er niet meer bij is. ”

Schumacher keek met gemengde gevoelens terug op zijn race. „De wagen was zo snel dat we iedereen op een ronde hadden kunnen rijden. Maar het mocht vandaag gewoon niet zijn.” Eén troost had de afscheidnemende Duitser: nooit eerder haalde een vice-kampioen zoveel punten: 121, 13 minder dan de wereldkampioen.

    • Dirk Vandenberghe