‘Rooie’ Rouvoet en CDA

In verkiezingstijd geven politici vaak een draai aan onderwerpen: ‘spin’. Zoals het neerzetten van een tegenstander als ‘links’ of ‘rechts’.

Dit is een politieke 'advertentie' van Worstkeesscenario
Dit is een politieke 'advertentie' van Worstkeesscenario Hasselt, Reinoud van;Kroese, Yvonne

De populariteit van de ChristenUnie, in de verkiezingspeilingen, gaat volgens politieke analisten ten koste van het CDA. De christen-democraten laten dus in de verkiezingsstrijd geen kans voorbij gaan om de ChristenUnie af te schilderen als een ‘links’. Volgens de ChristenUnie, onder aanvoering van André Rouvoet, is het CDA bezig met een „stevig staaltje etikettenplakkerij”.

Voorbeelden

”Een stem op Rouvoet is een stem op Bos”, zegt Maxime Verhagen, leider van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

De alliteratie „rooie Rouvoet” is bedacht door CDA-minister Joop Wijn van Economische Zaken.

„Christelijk GroenLinks” is bedacht door het CDA-Kamerlid Mirjam Sterk.

Hoe reageert de ChristenUnie?

Het is „echt onzin” de ChristenUnie ‘links’ te noemen, of een partij die alleen oppositie voert, vindt Arie Slob, de tweede man van de CU. Het CDA zou zijn partij juist als bondgenoot moeten zien.

En lijsttrekker André Rouvoet wordt ogenschijnlijk niet moe om het „speciaal voor Maxime Verhagen en Joop Wijn nog een keer uitleggen: een stem op Rouvoet is gewoon een stem op het christelijk-sociale programma van de ChristenUnie”. Hij verwijst daarbij vaak naar een citaat van Indiase leider Mahatma Gandhi: „eerst negeren ze je, dan maken ze je belachelijk, dan bestrijden ze je, en dan win je”.

Welke coalitie, ‘links’ (CDA, PvdA) of ‘rechts’ (CDA, VVD) heeft de voorkeur van de ChristenUnie?

Rouvoet: „Ik heb maar één voorkeur, dat is het ChristenUnie-programma.” (CB)

Bijdragen: Cees Banning, Harm van den Berg, Guus Valk