Revanche op filmfestival van Rome

Izobrajaya Zhertvy (Playing the Victim) van Kirill Serebrennikov is verkozen tot beste film van het festival van Rome dat dit weekeind zijn eerste editie afsloot.

Ariane Ascaride werd beste actrice, dankzij haar rol in Le voyage en Arménie van Robert Guédiguian. Giorgio Colangeli kreeg de prijs voor de beste acteur in L’aria salata van Alessandro Angelini. Een speciale juryprijs ging naar This is England van Shane Meadows, een film over een jonge skinhead van twaalf jaar.

De Rus Kirill Serebrennikov was eerder geweigerd bij filmfestival van Venetië, de grote rivaal van Rome. Hij sprak dan ook van een „fantastische revanche”. Playing the Victim, zijn tweede film, gaat over een nieuwe Hamlet die in zijn onderhoud voorziet door voor de politie rollen te spelen van slachtoffers van misdaden.

De jury van vijftig burgers, geleid door de regisseur Ettore Scola, heeft nadrukkelijk gekozen voor outsiders. Opvallend is ook het succes in Rome van zeventien films die eerder door Venetië waren geweigerd. Acht van deze films dongen mee naar de hoofdprijs.

In de afgelopen maanden was een sfeer van rivaliteit en strijd ontstaan tussen het oudste en het nieuwste filmfestival van de wereld. In Venetië heeft men in stilte geleden, omdat Rome met 13 miljoen euro een veel ruimer budget had, meer sterren trok en omdat de accommodatie in Rome veel moderner is, namelijk het pas drie jaar geleden geopende Auditorium, gebouwd door Renzo Piano.

In totaal zijn in de hele stad op 36 schermen films vertoond, waardoor behalve journalisten en vertegenwoordigers van de filmindustrie ook 52.000 Romeinen de voorstellingen hebben kunnen bezoeken. Festivaldirecteur Goffredo Bettini toont zich tevreden: „Zeg niet dat het geen succes was. Er was veel publiek, we hebben nieuw talent ontdekt en we hebben rijkdom gebracht naar Rome.” Geestelijk vader van het filmfeest, burgemeester Walter Veltroni, relativeerde op het slotfeest de vete met Venetië en zei dat „is bewezen dat er prima twee festivals naast elkaar kunnen bestaan.” Of het festival in 2007 weer in oktober zal zijn, is nog niet duidelijk.

    • Bas Mesters