Optreden VS in Irak `arrogant en stom`

Dubai. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft het Amerikaanse optreden in Irak gisteren op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera bestempeld als arrogant en stom. Alberto Fernandez, directeur `openbare diplomatie` van het bureau voor het Nabije Oosten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei: ”We hebben geprobeerd ons best te doen, maar is er veel ruimte voor kritiek want er was ongetwijfeld arrogantie en stupiditeit van de zijde van de Verenigde Staten in Irak”. Fernandez deed de uitspraak in het Arabisch dat hij vloeiend spreekt. Volgens Washington waren Fernandez` woorden verkeerd vertaald en weergegeven op de Engelstalige webpagina van Al-Jazeera. Maar de Arabischtalige afdeling van de BBC stelt dat Fernandez in het Arabisch wel degelijk de woorden ”arrogantie” en ”stupiditeit” heeft gebezigd. Overigens noemde hij het falen in Irak ”niet alleen het falen van de VS alleen, maar een ramp voor de regio”. Bij een aanslag in de Iraakse stad Baquba op een busje met politierecruten, kwamen gisteren dertien mensen om.