Kom bij ons! Klein gebrek geen bezwaar

Sven Nys wint traditioneel zijn koersen in de bossen. Het zesdaagse-circus trekt van stad naar stad. En het wielrennen op de weg? Daar kijkt men vooral naar het volgend seizoen. Donderdag wordt in Parijs het nieuwe Tourschema onthuld, waarvan al de nodige details beginnen uit te lekken. Niet alleen over de start in Londen, maar ook over de etappes in België waarbij aan oude helden als Freddy Maertens en Johan Museeuw wordt gedacht.

Maar nog meer aandacht trekken de plannen van de dopingverdachten. Geen wonder na een seizoen waarin bijna elke zware ronde bezoedeld werd door dopingvermoedens. Met als dieptepunt de Tour de France, waarin niet alleen Floyd Landis in de verdachtenbank belandde, maar ook favorieten als Ivan Basso en Jan Ullrich een dag voor de start uit de race werden genomen.

De eliminatie van de favorieten was één dag voor de Tourstart een zeldzaam staaltje van solidariteit onder de ploegleiders. Iedere renner op de veronderstelde klantenlijst van de Spaanse arts Fuentes werd door zijn eigen ploegleider naar huis gestuurd. Met die eendracht leek de wielerwereld aan een nieuw hoofdstuk te zijn begonnen. Wie kon vermoeden dat ploegleider Bjarne Riis van CSC zijn maatje Basso zelf naar huis zou sturen? Het gebeurde toch.

Van die eenheid onder de ploegleiders is geen sprake meer. Basso, nog altijd een verdachte buiten Italië, heeft na zijn vertrek bij Riis al verschillende gesprekken met begerige teams gevoerd. Bijvoorbeeld bij Discovery waar manager Dirk Demol wel ‘een boontje’ voor hem bleek te hebben. Dat is Vlaams voor belangstelling. Zelfs voor Tyler Hamilton – twee jaar schorsing achter de rug en ook verdachte in de Fuentes-zaak – is serieuze belangstelling.

En Ullrich is evenmin uit beeld. Noch bij de ploegleiders, nog bij de officials. De Oostenrijkse wielerbond bood zich direct aan, nadat Ullrich zijn Zwitserse licentie in de prullenbak had gegooid.

De solidariteit van deze zomer is ver te zoeken. Niet anders dan in de tijd van Maertens en Museeuw.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle